krízishelyzet

2020.02.20. 07:00

Minden tizedik eset gyereké a mentőknél

Az Országos Mentőszolgálatnál majdnem minden tizedik ellátott tizennyolc év alatti gyermek. Csecsemőkorban koraszülöttség és az oxigénhiányos állapotok okozhatnak súlyos problémákat, később pedig a veleszületett betegségek, illetve a balesetek kerülhetnek előtérbe.

Szabadi Martina Laura

– Elsősorban a megelőzés az, amire koncentrálni kell, hiszen rengeteg riasztást kapunk. Persze vannak kivédhetetlen helyzetek – mondta portálunk kérdésére dr. Krivácsy Péter, az Országos Mentőszolgálat egyik gyermekorvosa, aki egy gyermekgyógyászati klinikán sürgősségi osztályvezető. – Saját gyermekünk egészségügyi krízise hihetetlen stressz. Másodsorban fontos, hogy a szülők felkészüljenek ezekre a helyzetekre, de nem szorongással, inkább szakirodalom elolvasásával. Ez persze nem azt jelenti, hogy több száz oldalas szakmai könyveket lapozzanak, de tömör, lényegre törő írásokat nem árt kézbe venni. Lélekben kell ezekre felkészülni, elkerülve a pánikot, előre átgondolni, hogy bizonyos esetekben mit kellene tenniük. Ha összeszedettek maradnak, az rengeteget segít éles szituációban.

Ilyenkor mindenki automatikusan tárcsázná a segélyhívót, ám ez helyzet függő: bizonyos esetekben fontosabb először megtenni, amit tudunk. – Égési sérülés esetén is nagyon fontos, hogy amíg a mentő megérkezik hideg, folyó vízzel 15-20 percig hűteni kell a területet – mondta a szakember. Ha idegen test kerül a légútba, azonnal meg kell próbálni eltávolítani azt, ezzel párhuzamosan a telefont kihangosítva, vagy a segítőnk által azonnal tárcsázzuk a segélyhívót.

A légzés-, keringésleállás ritka eset, ám ha ilyennel találkozunk, szintén fontos felkészültnek lenni. – A vonalban lévő mentésirányító is segít az újraélesztésben, de én mindenkinek javaslom, hogy ha van rá lehetőség, vegyen részt újraélesztési tanfolyamon, és tanuljon meg idegen testet eltávolítani, erre ma már számtalan lehetőség adott – hangsúlyozta az orvos, aki a témában már szülőknek szóló könyvet is publikált.

A felnőttekhez képest ritkábbak a szúrt, vágott sebek, de sajnos előfordul, hogy gyermek kezébe kerül a kés, villa vagy akár az olló.

– Egy vérző seb hatékony lekezeléséhez nem kell húsz típusú kötözést megtanulni. Egy direkt nyomásos kötés megtanulása elegendő lehet, ha nagyon nagy a vérzés, a mentő intézi a továbbiakat – magyarázta, és felhívta a figyelmet arra is, hogy ha a gyermek elől nem sikerül kellőképp elzárni a vegyszereket és a gyógyszereket, és a kicsi bevesz valamit, fontos tájékozódni, hogy mi volt az.

– A háztartási vegyszerek nem mindegyike káros, tisztázni kell, hogy maró anyagról van-e szó. A mosószer- és mosogatógép-tabletták például nagyon veszélyesek. De a popsikrémet megevő gyermek egyáltalán nincs veszélyben. Minden esetben segít, ha minél több vizet itatunk velük, és semmi esetre se hánytassunk! Ha pedig gyógyszerhez fér hozzá, azonnal konzultálni kell a kórházzal, hogy mit és milyen mennyiségben nyelt le, ők megmondják, hogy merre tovább – zárta mondandóját dr. Krivácsy Péter.

Fontos a hideg fej, a mérlegelés

Az általános vélekedés szerint a szülők azzal segítenek a legtöbbet, ha hideg fejjel próbálnak gondolkodni, nem pánikolnak. A vészhelyzeteket nem orvosi ellátás szintjén kell megoldani, csak a legjobb módon, ami egy laikustól telik, és csak addig, míg a mentő nem érkezik meg. Fontos mérlegelni, azt is, hogy mi az, amihez mentőt kell hívni és mi az, amihez nem, vagy milyen esetben kell egészségügyi intézményt felkeresni. Ajánlott kórházba menni csecsemők heveny, lázas állapotával, viszont egy nagyobb gyermeknél – amennyiben jó a közérzete – nem szükséges egyből indulni, főként, ha már ismert, hogy mi okozza a lázat és a betegséget, mely a tüneteket okozza, kezelik már. Persze a hosszú ideig fennálló magas testhőmérsékletet csillapítani kell, mivel hatalmas károkat okozhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában