Családtámogatás

2019.08.26. 14:00

Nagycsaládos nap Egerben: számos támogatáshoz juthatnak a famíliák

A családtámogatási rendszer legfontosabb lehetőségeiről és a megyei, egri akciótervről is tájékozódhattak az érdeklődők szombaton az egri nagycsaládos­napon. Már több mint húsz­ezren igényelték az országban valamelyik segítséget.

Szabó Katalin

Tájékoztató fórumot rendezett Egri Nagycsaládos Nap címmel a Nagycsaládosok Egri Egyesülete szombaton a városháza üvegtermében. Az esemény kezdetén az egyesület egykori képviselője, Ponyi László átadta a szarvaskői Bíró családnak összegyűjtött adományt a leégett házuk felújításának támogatására.

A rendezvény legfőbb célja a tájékozódás, s az ismeretek bővítése volt. Rázsi Botond, az egyesület elnöke portálunknak elmondta, mindent igyekeztek felmutatni, ami a nagycsaládosokat érintheti. A megjelentek tájékoztatókat hallhattak a családvédelmi akciótervről, ennek a megyei, illetve városi részleteiről, továbbá arról, hogy milyen pályázatok nyújthatnak segítséget. Ezentúl az egri Család és Karrier Pont is bemutatkozott.

Amíg a szülők az említett témákról szóló előadásokon vettek részt, addig a megjelent gyermekek kézműves-foglalkozásokon kapcsolódhattak ki. – A megyeszékhelyi egyesület már több mint három évtizede létezik – jelentette ki Rázsi Botond. – Elsődleges feladatának tartja, hogy értéket mutasson fel és közvetítsen a társadalom számára: a nagycsaládok, az anyaság és az apaság jelentőségét, tiszteletét. Érdekvédelmi teendőket lát el, továbbá kulturális és közösségi programokat is szervez.

Dr. Beneda Attila, Az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a Nemzeti Családvédelmi Akciótervről beszélt. – A 2018-as esztendő a családok éve volt, ezt sikerült rögzíteni a társadalomban, ez is volt az egyik cél. Fontos, hogy idén július elsejével életbe lépett a nagycsaládosok autóvásárlási programja, a babaváró támogatás, a családi otthonteremtési kedvezmény szélesítése, illetve a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatás bővítése. A nagyszülői gyed és a négy- vagy többgyerekes édesanyák személyijövedelemadó-mentessége jövő január elsejétől lép hatályba, a bölcsődefejlesztési program pedig már elindult korábban is – fogalmazott. Ismertette, már több mint húszezren igényelték valamelyik támogatási formát. A babaváró segítségre már több mint hatezer-háromszáz szerződést kötöttek. Autóvásárlási támogatást már csaknem kilencezren kértek. A gyermekes családok jelzáloghiteleinek elengedése iránt is egyre nő az érdeklődés.

Szabó Róbert megyei közgyűlési elnök arról szólt, a Heves megyei családvédelmi akcióterv célja, hogy ezek az intézkedések minél szélesebb körben eljussanak az emberekhez, megkönnyítsék ezek igénybevételét, valamint a szemléletformálásban is segítsenek.

– Széles körű tájékoztatást szeretnénk adni a célközönségnek a megyében igénybe vehető főbb kedvezményekről, támogatásokról – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy alapítottak egy Heves Megyei Családokért kitüntető díjat, amelyet azok kaphatnak meg, akik valamit tettek a családokért, a gyermekvállalás elősegítéséért, valamint elkészítenek egy megyei szolgáltatási úti térképet is. A Magyar ­Falu Program megvalósítását is támogatják, illetve létrehozzák a megyei családvédelmi kerekasztalt is.

Eger is támogatja a gyerekvállalást

Habis László polgármester az egri családtámogatási rendszerről tett említést. Elmondta, jelentős, hogy az önkormányzat olyan intézményeket tartson fenn és olyan szolgáltatásokat nyújtson, amelyek komfortosabbá teszik a családok mindennapjait. Például részt vesznek a Nők a családban és a munkahelyen programban. Az önkormányzat elsőként a megyei jogú városok között jegyescsomagot állított össze a házasulandó fiatal pároknak, s az újszülött gyermekes családokat is csomaggal támogatják. Mindemellett új játszótereket hoznának létre. Fontosnak tartja az egészségügyi alapellátást, de szólt a bölcsődei, óvodai helyzetről is. Az intézmények közül megemlítette a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárat, amely családi mesekört működtet, valamint ismertette az ingyenes sportlehetőségeket és a fiatalokkal való foglalkozásokról is beszélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában