eger

2017.11.08. 17:28

A Nemzeti VERSeny döntőjére készül az egri versenyző

A magyar nyelv napja, november 13. alkalmából a hétvégén rendezik meg a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közös szavalóversenyének döntőjét Budapesten

Süli Kinga

Angyal Virág Beküldött fotó

Az MTI közlése szerint a Nemzeti VERseny kétnapos programsorozattá bővült döntőjében 23 versenyző lép színpadra szombaton és vasárnap, akiknek egy-egy versklipjét is megnézheti a közönség a Nemzeti Színházban.

A Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház 2016-ban rendezte meg első ízben a Nemzeti VERSenyt, amelyre ebben az évben is több mint kétszáz versmondó nevezett. A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, 2017-ben kiemelt figyelemmel Arany János életművére és költészeti hatására.

A versenyt három fordulóban rendezték meg. Elsőként minden nevező két szabadon választott magyar költő versével jelentkezhetett a vers.hu oldalon közzétett felhívásra, amelyek közül egyet kellett az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A továbbjutók az általuk választott másik verset dolgozták fel videoklip formájában.

Tájékoztattak, hogy mind az elődöntőben, mind a középdöntőben volt lehetőség közönségszavazásra, így a zsűri és a verskedvelő nézők szavazatai alapján alakult ki a döntő 23-as mezőnye.

A zsűri tagjai a rendező intézmények művészei, szakemberei: Nagy-Kálózy Eszter, Bakos-Kiss Gábor, Olt Tamás, Fehér Ildikó színművészek; Kiss László rendező; Lutter Imre előadóművész, producer és Szabó László kommunikációs szakember.

A Nemzeti VERSeny több mint 200 indulója között 6 éven aluli és 90 éven felüli versmondó is képviseltette magát. A verseny védnöke a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila.

Angyal Virággal, a Nemzeti VERSeny egri döntősével beszélgettünk.

– Bejutottál a Nemzeti VERSeny döntőjébe, amit a hétvégén rendeznek meg a Nemzeti Színházban. Honnan hallottál a megmérettetésről?

– Egy kedves ismerősöm szólt, illetve interneten is láttam a felhívást. Kezdetben nem igazán volt kedvem hozzá, de azért elkészítettem az első versvideót ami kellett a jelentkezéshez. Amikor kész lett nem mertem elküldeni, végül a családom és ismerősök biztatására megtettem, és én is meglepődtem, hogy egészen a döntőig jutottam.

– Melyik verseket dolgoztad fel?

– Az első elődöntő egy versvideó volt, amin Arany János Tetemre hívás című balladáját adtam elő, a második elődöntő pedig egy videoklip, amin egy kortárs verset kellett feldolgozni, ehhez Terék Anna Maja című versét választottam, mert nagyon közel áll a szívemhez. A döntő kétnapos lesz, szombaton le fogják vetíteni a videókat, valamint egy kortárs szerző versét kell előadnunk, én ismét egy Terék Anna Verset választottam, ezúttal a Kunigunda útját. Vasárnap pedig egy Arany János verset kell előadnunk, én a Tetemre hívást fogom elmondani, és este lesz az eredményhirdetés.

Angyal Virág Beküldött fotó

– Mit érzel most a döntő kapujában?

– Már az is óriási megtiszteltetés és öröm, hogy eddig eljutottam, mert tényleg nem hittem volna, hogy sikerül. Kicsit izgulok, mert interneten élőben is közvetítik majd a versenyt, de próbálom úgy felfogni, hogy ez egy jó kaland lesz, amiből tanulhatok, már így is nyertesnek érzem magam, hogy egyáltalán a döntőbe jutottam.

Süli Kinga

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában