innovatív munka

2020.05.08. 15:14

Nemzetközi elismerést kapott az egri kutató

Nemes Frigyes János, az Eszterházy Károly Egyetem fizikusa vehette át a svájci székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) CMS Eredményességi Díját.

Heol

Az egri egyetem Fotó: Berán Dániel

A díjat a CERN LHC CMS kísérlete 2007-ben alapította az egyéni teljesítmények elismerése céljából. A kísérlet azon tagjai nyerhetik el ezt a díjat, akik egyéni, jelentős és tartós eredménnyel járultak hozzá a CMS kísérlet sikeréhez – írja az Eszterházy Károly Egyetem honlapja.

- A CMS a genfi székhelyű CERN, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Nagy Hadron Ütköztetőjének, az LHC gyorsítójának egyik nagy nemzetközi kísérlete. A díj rangját érzékelteti az is, hogy a CERN-ben dolgozó mintegy 15 ezer főből közel 5500 fő a CMS kísérlet tagjaként tevékenykedik, ám közülük csupán 28-an kaphattak hasonló elismerést az idén – írja az egyetem.

Az intézmény honlapján szereplő indoklás szerint Nemes Frigyes János a 2019-es CMS Eredményességi Díjat az LHC optika paramétereinek a Precíziós Proton Spektrométer (PPS) adataiból történt, innovatív, eredeti és gondos munkája alapján nyerte el, mely minden PPS adatokon végzett CMS kísérleti adatkiértékelés alapjává vált.

Nemes Frigyes János az Eszterházy Károly Egyetemen és a Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Kutatóintézetben a Femtoszkópiai Kutatócsoport tudományos szakértője. PhD-jét az ELTE-n szerezte 2015-ben Csörgő Tamás (Wigner és Eszterházy Egyetem) és Csanád Máté (ELTE) témavezetésével. Nemes Frigyes magyar tagja a CERN LHC gyorsító CMS és TOTEM kísérleteinek – tudatta az EKE.

Ajánlókép:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!