építkezés

2020.02.27. 11:30

Nőtt az építési kedv, több lakás épült 2019-ben Hevesben

Hevesben egyre több a kisebb alapterületű lakás, nem csak nagy családi házak készülnek.

Tóth Balázs

Az utóbbi években felívelt a lakásépítések száma Heves megyében. A KSH legfrissebb adatai szerint 2015-höz képest majdnem megháromszorozódott az új lakások száma, s majdnem megnégyszereződött a kiadott lakásépítési engedélyek mennyisége is.

Az országos adatok szerint 2019-ben 21 ezer 127 új lakás épült, ötödével több, mint egy évvel korábban. Ezek fele Budapesten és Pest megyében épült, további harmada pedig a Dunántúlon, az ország keleti felére pedig mindössze 18 százalék jutott. A településméretek szerint falun, a fővárosban és nagyobb városokban is két számjegyű volt a növekedés, a kisvárosok kevésbé voltak népszerű építési helyszínek, csak 3,6 százalékos volt a bővülés. Jellemzően családi házak épületek – az esetek felében –, de épült számos társasház is, lakótelepen viszont csak minden huszonötödik lakás létesült. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 96,6 négyzetméterre csökkent.

A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 35 ezer 123 volt, 4,3 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban. Itt is a főváros és környékére koncentrálódik az építkezési láz, a megyei jogú városokban és a többi városban tizedével esett az építkezési kedv.

Megyénkben 309 lakást vettek használatba tulajdonosaik, nyolcvanöttel – 37,9 százalékkal – többet, mint 2018-ban. Borsod megyében egyébként ugyanennyi otthont vettek használatba, de ott csökkenést mértek, az előző évben még bőven négyszáz fölött volt a megépült lakások száma. A régióban egyébként összesen 691 lakás épült 2019-ben, megtorpant a korábbi lendület, hiszen míg 2015-ben még 255 lakás épült, tavalyelőtt már 708-at fejeztek be az építtetők.

Az átlagos alapterület csökkenő tendenciát mutat Hevesben, hiszen az utóbbi években 110–133 négyzetméter is volt az átlag (igaz, jóval kisebb darabszám mellett), tavaly azonban átlagosan 105 négyzetméteres házak és társasházi lakások készültek.

Megyénkben továbbra is több lakásépítési engedélyt adtak ki, mint a korábbi esztendőkben, 2019-ben ­461-et, harminckettővel többet, mint a megelőző évben. Érdekesség, hogy ez több mint a borsodi szám, a szomszédos, nagyobb megyében egyébként még csökkent is az engedélyeztetett lakások száma (447-ről 406-ra).

Megyénkben 240 lakóépület kapott építési engedélyt – harminc százalékkal több, mint 2018-ban –, ezek összes alapterülete 54 és fél ezer négyzetméter volt. Előbbi adat évek óta intenzív növekedést mutat, utóbbi csak kevéssel nőtt az előző két évhez képest.

Kevesebb a nem lakáscélú épület

A nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 4 ezer 166 Magyarországon 2019-ben, amely 4,1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Heves megyében 154 nem lakóépületre adtak ki építési engedélyt a hatóságok, amely jóval kevesebb az előző négy esztendő bármelyikénél, amikor évente 200–250 gazdasági, közösségi, egyéb épületet terveztettek meg az építtetők. 2018-hoz képest közel harminc százalékkal csökkent az építési kedv. Ugyanakkor a felhúzni tervezett épületek összalapterülete nem csökkent, hanem 11 ezer négyzetméterrel 139 ezerre nőtt. Az előző években a nagy beruházások alakulásától függően hullámzott az építmények mérete, az összes alapterület 127–237 ezer négyzetméter között változott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában