Szélsőséges időjárás

2019.06.25. 20:00

Novajon házakat, autókat vitt el a vasárnapi árvíz

A vasárnapi villámárvíz Novajt sem kímélte, a Körtvélyesi patak kiöntött, több utcát is elárasztott, a víz befolyt a házakba, pincékbe. Portálunk a helyszínen járt, ahol néhány család körbevezetett.

M. H.

– Derékig ért a víz odabenn. A víz felborította a bútorokat, mindent elöntött, így ki is kell dobni szinte mindent – mondta Kovácsné Virág Gizella. Hozzátette, nem az első eset, hogy ilyen katasztrófahelyzet alakul ki a községben. Elárulta, több helyről érkezett felajánlás. Szomszédja is megmutatta, milyen károkat okozott neki az árvíz.

Hatalmas károkat okozott a házakba zúduló víz Fotó: Ládi László

– Áttörte a kaput a víz, az udvaron álló autót elárasztotta, kivitte a kertbe. Számításaim szerint több milliós károm keletkezett – tette hozzá Liszkai Lászlóné. Novaj polgármestere elmondta, a települési polgárvédelmi szervezetet riasztották, a lakosság aktívan vett részt a kárelhárításban és kárfelszámolásban, munkagépekkel tisztították az átereszeket, eltávolították a hidaknál felgyülemlett hordalékanyagot, ahol szükséges volt homokzsákokkal védekeztek.

Sok ház lakhatatlanná vált Fotó: Ládi László

– Gyakorlatilag egy óra hossza alatt elöntötte a települést a víz. A sodrás miatt lehetetlen volt közlekedni – mondta dr. Darvainé dr. Kádár Katalin. A településvezető megoldást is tud az ilyen alkalmak kivédésére. – Tíz éve készen van egy olyan terv, amely komplex módon megoldaná az ilyen jellegű hirtelen elöntéseket. A patak felső folyásánál szeretnénk elhelyezni egy záportározót, de eddig még sajnos nem sikerült forrás találni. Ezzel gyakorlatilag megszüntetnénk a villámárvizeket – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában