környezetszennyezés

2019.06.26. 07:00

Nyomravezetői díjat tűzött ki a Hunviron a fekete massza felderítésére

A Mátravidéki Erőmű egykori pernyehányóján rekultivációt végző cég nyomravezetői díjat tűzött ki annak felderítésére, hogy mi okozhatta a tavalyi, fekete massza néven elhíresült környezetszennyezést.

Tari Ottó

A Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatala, a hatvani önkormányzat és a Hunviron Kft. feljelentése alapján, mint arról korábban beszámoltunk, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság környezetkárosítás bűntette miatt nyomozást folytatott ismeretlen tettes ellen. Az eljárást a rendőrség bűncselekmény hiányára való hivatkozással május elején lezárta. Azt is megírtuk, hogy ezt a határozatot a Hatvan Járási Ügyészség hatályon kívül helyezte, így a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya folytatja a nyomozást, mégpedig a Hunviron 2018. szeptember 20-ai feljelentése alapján.

– A rendőrség által folytatott vizsgálat a tavaly augusztus 28-án a területünkön történt szennyezésre vonatkozik – tájékoztatta portálunkat a Hunviron Kft. képviselője. – Fontos kiemelni, hogy a szaghatási kérdésekkel tudomásunk szerint a rendőrség nem foglalkozik, ezzel összefüggésben a rendőrség társaságunkat nem kereste meg.

A szakértők tavaly a szennyezett területen vizsgálódtak. A Hunviron Kft. folytatja a felelős keresését Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Megtudtuk továbbá azt is, hogy a nyomozás elősegítése érdekében a Hunviron Kft. a képviseletét ellátó ügyvéden keresztül megkereste az illetékes hatóságot, mondván, szándékukban áll nyomravezetői díjat felajánlani annak, aki az elkövető személyéről olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével a tettes felkutatható, a tartózkodási helye megállapíthatóvá válik, s az elkövetővel, vagy az elkövetőkkel szemben ennek köszönhetően a rendőrség a jogszerűen intézkedhet. Bíznak benne, hogy szükség esetén az eljáró hatóság a tanú védelmét biztosítja, a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli.

A rendőrség nem, a cég még kutat

A Hunviron Kft. jogi képviselőjének a tájékoztatása szerint a rendőrségnek nincs módja arra, hogy az ő rendszerükön keresztül történjen díjkitűzés az ügyben. Ez azt jelenti, nem fogadhatják el a cég azon felajánlását, hogy ők tűzzék ki a Hunviron Kft. által vállalt jutalom összegét. Ugyanakkor azt is közölték, hogy a rendőrségnek nem áll szándékában a saját jogi szabályozásuk keretei között az ügyben díjat kitűzni. Mindezek ellenére a Hunviron Kft. továbbra is fenntartja szándékát a nyomravezető megjutalmazására. A feltételek jogi egyeztetése, valamint hivatalos közleményben való közzététele jelenleg folyamatban van – áll a cég lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásában.

Fekete massza: illegális leürítés?

Tavaly augusztus végén országos visszhangot váltott ki a hír, amely szerint Hatvan és Lőrinci határában ismeretlen összetételű, olajos állagú, szúrós szagú masszát találtak a kukoricaföldön. A Hunviron Kft. képviselője azonnal leszögezte: az anyag nem a telephelyükről származik. A telepvezető több dokumentumot rendelkezésünkre bocsátott, amelyek szakértői véleményre alapozott tanúsága szerint a fekete massza illegális leürítés nyomán kerülhetett a területre. A fellelt anyagban ugyanis gázolaj és kenőolaj is kimutatható, márpedig ilyen anyagokat nem szállítottak a pernyehányóra – nyomatékosította. Közlése szerint az ártalmatlanítás a kft.-nek több tízmillió forintjába került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában