heves megye

2018.09.06. 07:00

Ön tudja, mit kell tennie, ha meghallja a lakosságvédelmi szirénát?

„Morgató” próbákat tart megyeszerte a katasztrófa­védelem. A pár másodperces hanghatás nem a nyugalom megzavarása miatt van, ellenőrzik, hogy működőképesek-e a készülékek. De vajon tudjuk-e, mit kell tenni, ha „élesben” szólalnak meg?

Eddig csak háborúban használták, de készenlétben kell tartani a szirénákat Fotó: Korsós Viktor

– A lakossági riasztórendszerek­ használatára szerencsére csak háború idején volt szükség, de készenlétben kell tartani ezeket, mert bármikor bekövetkezhet egy nem várt esemény, amikor ­használni kell – tudatta a Heves Megyei Katasztrófavédelmi­ Igazgatóság hivatalvezetője. Mint ­Hevesi Katalin fogalmazott, ma Magyarországon a fő veszélyt nem egy háború, sokkal inkább veszélyes anyagok kiszabadulása, természeti katasztrófák, tűzesetek, földrengések jelenthetnek. A szirénák a közvetlen veszélyt 120 másodpercig tartó, váltakozó hangmagasságú folyamatos hanggal jelzik.

Hevesi Katalin ismertette, jelenleg­ 243 lakossági riasztóeszköz található megyénkben. Ezekkel minden veszélyesetet tudnak jelezni, de szöveges közlés leadására nem alkalmasak. Így adott esetben a követendő magatartási formáról egyéb csatornákon – média, hangosbemondó, sms, Facebook – keresztül tájékoztatják a lakosságot.

Eddig csak háborúban használták, de készenlétben kell tartani a szirénákat Fotó: Korsós Viktor

Mint arról portálunk korábban is írt, az utolsó nyilvántartásban szereplő óvóhely megyénkben az Agria Park mélygarázsa volt. A tűzoltó alezredes elmondta, jelenleg egy óvóhely sem működik, mert a veszélyeztető hatások megváltozása miatt ezekre valós szükség nem volt. A területet ugyanakkor a katasztrófavédelem befogadóhelyként tartja nyilván. Hozzátette: bizonyos veszélyhelyzetekben – ha követjük a hatóságok előírásait – saját otthonunk is védelmet nyújthat, például viharkárok vagy extrém időjárási körülmények ellen, s a veszélyes anyagokat egyebek között a szellőzés megszüntetésével is kint tudjuk tartani.

Megkérdeztük: Mit tenne, ha meghallaná a szirénákat?

Királyné Molnár Nikolett: – Azt hiszem, kétségbeesnék. Nem biztos, hogy tudnám, mi a megfelelő cselekedet ebben az esetben. Vélhetően felhívnám a férjemet, családtagokat, hogy mit kell tenni. Valószínű, hogy az internetet is segítségül hívnám, hiszen ott elég gyorsan tejednek az információk, így megtalálnám azt is, mi a követendő magatartás, ha veszély van.

Tajti Péter: – Ha meghallanám a szirénát, helyzetfüggő, mit tennék. Számít, milyen körülmények között, kivel és hol vagyok, de legfontosabb a családom biztonsága lenne. Elsőként biztosan megnézném, van-e internet-elérhetőség. Innen lehetne a leggyorsabban tájékozódni. Meglehet, hamarabb tudnánk meg ezen keresztül, mint hogy a sziréna megszólalna.

Libercz Brigitta: – Nem gondolkodtam még ezen, ­őszintén szólva fogalmam sincs. Valószínűleg megijednék. Szerintem ismerősöktől próbálnék tájékozódni, biztosan felhívnék valakit. Akikkel pedig éppen együtt vagyok az adott helyzet­ben megpróbálnánk ­közösen kitalálni, mit is tegyünk. A Facebookon valószínűleg megtalálnánk az ehhez szükséges információkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában