egyház

2019.06.23. 16:42

Papszentelést tartottak az egri bazilikában

Az egyházmegye papi testületének tagjaivá váltak.

Süli K.

Papszentelést tartottak szombaton a bazilikában, öt diakónust áldozópappá, négy akolitust diakónussá szentelt dr. Ternyák Csaba egri érsek. A főpásztor igazgyöngyökhöz hasonlította a szentelendőket, mint mondta, mind különféle úton jutottak el hivatásuk felismeréséig. Sokszor nehézségeket győztek le, mindez különösen értékessé teszi őket. Az ünnepi eseményre az egész országból érkeztek hívek, a Szentlélek Imacsoport tagjai 148 kilométert zarándokoltak a a sárospataki bazilikától, útjukat a szentelendőkért ajánlották fel.

Ternyák Csaba úgy fogalmazott, az öt diakónust ugyanaz az ideál tölti el, Krisztushoz szeretnének napról-napra hasonlóvá válni. Hozzátette, bár felkészülésük időszaka lezárul, ne feledjék, a Krisztushoz való hasonlóság elérése életre szóló feladat, állandó fejlődés kell hozzá. Krisztus számít rájuk, életük az ő követésének olykor rögös, mégis szép útja a szolgálatban folytatódik. Ám ebben nem lesznek egyedül. Szentelésük által az egyházmegye papi testületének tagjaivá válnak. Ez a közösség a kézrátétel ősi gesztusával fogadja be őket, bekerülnek Jézus Krisztus legszűkebb barátainak, tanítványainak a körébe. Azt kívánta, a papok közötti testvéri összetartozás legyen életformájuk alapja, olyan, mint egy megtartó háló.

Az akolitusokhoz úgy szólt, diakónussá válásuk után az Úr segítse útjukat az áldozópapságra való felkészülésben. A papság felé vezető úton az utolsó állomáshoz érkeznek.

A szertartás keretében Barta Márton, Marosi Balázs, Nagy Ferenc, és Thiago Jackson Pinheiro Costa akolitusokat diakónussá, Pintér Bálint, Resch András, Resch Tamás, Riz Attila és Soltész Ádám diakónusokat áldozópappá szentelte a főpásztor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában