oktatás

2020.12.01. 17:25

Parlament előtt az átszervezés: alapítványi lenne a Szent István Egyetem gyöngyösi campusa

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmé neveznék át terv szerint a Gyöngyösi Károly Róbert Campust is magában foglaló Szent István Egyetemet.

T. B.

A gyöngyösi intézmény ingatlanjai is részei lesznek a vagyonelemek összevonásának

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A parlament elé november közepén kerültek azok a törvényjavaslatok, amelyek alapítványi tulajdonba adnák át a Gödöllő központú felsőoktatási intézményt. Eszerint a Szent István Egyetem Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megnevezéssel működne tovább 2021. február 1-jétől. Az intézménybe beolvad a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ is.

A parlament.hu-n olvasható törvényjavaslat szerint a vagyonkezelő alapítvány – a létrehozandó Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány – kuratóriumának elnökét és tagjait az innovációért és technológiáért felelős miniszter jelöli ki, egy tagot pedig az agrárminiszter delegál.

A gyöngyösi intézmény ingatlanjai is részei lesznek a vagyonelemek összevonásának
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Az alapítvány vagyona egyelőre az egyetembe összevont intézmények meglévő vagyona, illetve tulajdonosi jogokat gyakorolhatnak néhány állami tulajdonú, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél lévő ingatlanok felett is. Ez a Károly Róbert Campus esetében 23 gyöngyösi, 20 kompolti, két atkári és egy erdőtelki ingatlant érint, oktatási és sportlétesítményeket, kutatóintézetet, arborétumot, lakásokat.

Az egyetem feladatai közé tartozik majd a genetikai változatosság és a hazai mezőgazdaság genetikai anyagainak a védelme, a jelentős növényfajok, változatok, fajták és vad rokonfajok megőrzése, nemesítési, oktatási és kutatási célra szabadon hozzáférhetővé tétele, a szőlő-, gyümölcs- és dísznövényfajták génmegőrzésének biztosítása, ültetvény létrehozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!