eger

2017.07.27. 13:54

Pont Ott Party: jósnő is várta a diákokat

Szinte moccanni sem lehetett, a levegő is megállt szerda este a fiatalok egyik kedvelt egri szórakozóhelyén a ponthatár húzás kezdetén. Ezután pedig a diákok együtt ünnepelték a sikert – vagy épp enyhítették az eredmény okozta csalódást.

A leendő egyetemisták, főiskolások együtt izgulhattak a történelmi belváros egyik szórakozóhelyén szerda este azért, hogy vajon felveszik-e őket a megjelölt intézmények valamelyikébe.

Virág Eszter, az Új Nemzedék Egri Közösségi Terének vezetője a rendezvény kezdetén elárulta, a városban ez volt az első olyan ponthatár hirdető program, mely ekkora összefogással jött létre.

– A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Eszterházy Károly Egyetem, az Egri Tiszk, az Ifi Pont, a Szakképzési Centrum és mi, az Új Nemzedék készültünk a fiatalok számára a Pont Ott Party-val. A rendezvényhez minden intézmény hozzátette a saját, kreatív ötleteit. Készítettünk szaknépszerűségi falat, amire felírhatták, hogy hova jelentkeztek, milyen szakra, de egy másik falra a pillanatnyi érzéseit is kiírhatta az ifjúság. Volt fotóparavánunk, egyetemi végzős kalap, amit bárki felpróbálhatott, és még egy jósnőhöz is leülhettek – sorolta a program szórakoztató elemeit Virág Eszter. Segítséget is nyújtottak a fiataloknak: a szervezők tesztekkel, önéletrajz írási tanácsokkal, a legkülönfélébb tájékoztatókkal készültek számukra a pótfelvételiről, ingyenes szakképzésekről, gyakorlati lehetőségekről.

 

– Együtt örülhetnek, tudják támogatni egymást. Mindenki a baráti körével érkezett a programra – tette hozzá Eszter. Husvéti Noémi, az Egri Tiszk munkatársa, pszichológus hangsúlyozta, céljuk, hogy a felvételizők semmiképp se keseredjenek el, ha esetleg nem vették fel őket, mert a rendezvény helyszínén akár újabb lehetőségekkel is szembesülhettek a tanácsadások révén. Elárulták, tervben van például az is, hogy a pályakezdők számára munkaerőpiaci kompetenciákat fejlesztő tréningeket szerveznek – erre már regisztrálhattak is szerda este.

Az est moderátora, dr. Hadnagy József, az Eszterházy Károly Egyetem Szociálpedagógia tanszékét vezető főiskolai docens boldogan invitálta a színpadra azokat a fiatalokat, akik kitörő boldogsággal fogadták, hogy felvették őket a megjelölt helyekre. Ilyen volt Májer Fanni is, az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium volt diákja, aki a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatójaként kezdheti ősszel felsőoktatási tanulmányait.

– Nagyon boldog vagyok. Én kollégiumba szeretnék majd költözni. Erre az eseményre a volt osztálytársaimmal és barátaimmal érkeztem – mesélte Fanni. Hodos Dóra a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre jelentkezett első helyen anglisztika szakra, s fel is vették – szerencsére, hiszen nagyon szereti az angol nyelvet.

– Sikerült a felvételim a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karára, gyermekorvos szeretnék majd lenni. Egy barátnőmmel lakhatok majd együtt, már nagyon várom, hogy elkezdődjön a félév – mesélte hatalmas mosollyal arcán Rabóczki Fanni.

A fiatalok jövőképét erősítenék

File Sándor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési igazgatója a helyi Pont Ott Party-n elmondta: több olyan helyi szervezet is működik a városban, melynek az a célja, hogy a fiatalok Egerben megtalálhassák jövőképüket.

– Együtt megfogalmaztunk terveket és programokat, melyek túlmutatnak azokon a konvencionális eszközökön, melyek korábban elégségesek voltak ahhoz, hogy az említett célokat elérhessük. A klasszikus állásbörzékkel is jelentkezni fogunk, de úgy gondoljuk, hogy ezeken kívül már mást is kell mutatnunk, el kell jutnunk konkrétan a célcsoporthoz – nyilatkozta File Sándor. Erre remek lehetőség volt a szerda esti ponthatár hirdetés. Megtudhattuk azt is, hogy az iparkamara felkészült arra, hogy alternatív utakat mutasson azoknak a fiataloknak, akik ezúttal nem jártak sikerrel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában