ajánló

2019.06.08. 07:00

Pünkösd: számos program lesz Heves megyében

Szinte megszámlálhatatlan mennyiségű pünkösdi programot szerveznek e hétvégére. Mi megpróbáltuk sorra venni a teljesség igénye nélkül, hol, milyen rendezvényre bukkanhatunk.

Molnár Helga

A Pünkösdi Tor-Túra idén is várja a közönséget Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

Egerszalókon szombaton a Pünkösdi Tor-Túrára várják az érdeklődőket. A hagyományos gasztronómiai rendezvény központi helyszíne a Turisztikai Iroda udvara lesz, ahol délelőttől kezdve kézműves programokkal, vásárral, majd délután színpadi programokkal készülnek a szervezők. Noszvajon, a Borplaccon Pünkösdi Kvarterkázás lesz. A Tisza-tavi Ökocentrumban is számos programmal készülnek Pünkösd hétvégéjén. Környezettudatos és Ökojátékok várják az érdeklődőket. Pünkösdi királyválasztó és kézműves foglalkozás lesz a szilvásváradi Orbán-ház udvarán szombaton. Az eseménnyel a pünkösdi hagyományokat szeretnék feleleveníteni.

A Pünkösdi Tor-Túra idén is várja a közönséget Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

Várhatóan a vasárnap is érdekes és tartalmas lesz. A hétvégén nyolcezer zarándok érkezik a megyénkhez közeli Mátraverebély-Szentkútra a pünkösdi búcsúra, a Szentlélek kiáradásának ünnepére, amelynek háromnapos programját online is közvetítik. Pünkösd vasárnap 11 órakor Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi megyéspüspök prédikál, hétfőn Majnek Antal munkácsi püspök misézik Szentkúton.

Feldebrőn már a XIII. Bödönünnepet ülik. Az Éva Udvarházban megkóstolhatják a kemencés lángost, de lesz pásztortarhonya tanyasi kolbásszal, házi savanyúval. A Bélapátfalvi Ciszterci Apátság Templomában 9-én 18 órától pünkösdi hangversenyt szerveznek. Remek programok lesznek vasárnap és hétfőn Kisnánán, a várban. Korabeli játékok, kézműves foglalkozás, és sok meglepetés várja a várba látogatókat. Ezeken a szép nyári napokon mindenkinek érdemes ellátogatni a gyöngyösi állatkertbe is, ahol látványetetésben lehet részük a családoknak. Az I. Parádsasvári Borfesztivál és Pünkösdi Piknik pedig mátrai borokat, gasztronómiai ínyencségeket, fellépőket és gyönyörű környezetet kínál a látogatóknak vasárnap.

Menetrend változások

A hétvégén változik a vonatok közlekedési rendje: június 9-én az ünnepnapi, 10-én a vasárnapi, 11-én kedden pedig a szokásos munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és a helyjegyeket elővételben váltsák meg. A hétvégén változik a helyi és helyközi autóbuszok közlekedési rendje is. Pénteken a hét utolsó munkanapjának s iskolai előadási napjának, míg június 8-án a szabadnapoknak megfelelő menetrend szerint közlekednek a járatok. Vasárnap és hétfőn a munkaszüneti napoknak megfelelő menetrend lesz érvényben. Pünkösdkor a bevásárlóközpontok zárva tartása miatt a járatok nem érintik az áruházi megállóhelyeket. Kedden már az iskolás munkanapokon megszokott menetrend szerint indulnak a járatok. Az átlagos hétvéginél nagyobb forgalom várható, ezért érdemes időben megtervezni az utazásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában