vihar

2020.02.10. 11:58

Riasztást adtak ki a fél Európát letaroló Ciara miatt

Elérte Magyarországot a Ciara vihar. A több mint 70 kilométer/órás széllökések miatt Heves megyére is figyelmeztetést adtak ki.

Heol

Fotó: Ládi László

Az elmúlt napokban Európában tomboló, Ciara névre keresztelt téli vihar elérte Magyarországot. Az erős szél miatt hétfő reggelre már Heves megyére is kiadták az elsőfokú riasztást. Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi előrejelzése szerint hétfőre virradó éjjel csak a dunántúli megyékben, hétfőn és kedden azonban már országszerte lehet számítani akár 90 kilométer/órás sebességet is meghaladó, rendkívül erős széllökésekre. Szűkebb hazánkban a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát.

A reggeli órákban helyenként az Északi-középhegység térségében gyenge és átmeneti ónos eső előfordulhat. A délnyugati, déli szél tovább erősödik, emiatt délelőtt már országszerte lehet számítani erős vagy viharos széllökésekre. Főként a Dunántúlon lehetnek viharos (70-90 kilométer/óra) széllökések. A nap első felében ettől erősebb lökések csak a hegyekben fordulhatnak elő.

A hétfő délutáni órákban egy hidegfront érkezik, melynek környezetében az északnyugatira, nyugatira forduló szelet országszerte viharos (70-90 kilométer/óra), elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos (80-100 kilométer/óra, itt néhol akár 100 kilométer/óra feletti) széllökések is kísérhetik. A hétfő esti órákra a front átvonultával átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.

Az Időkép hőtérképén jól látható, hogy éppen hol van környezetünk legmelegebb és leghidegebb pontja. Jelenleg a legnagyobb meleg Sopronkőhida településen van: 15.7 Celsius-fok, a leghidegebb hőmérsékletet pedig Kékestetőn mérték, mínusz 0.17 Celsius-fok. Az országos átlaghőmérséklet 9.79 Celsius-fok.

A Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő. A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet: fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen:

  • zárjuk be a nyílászárókat,
  • vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat,
  • áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre,
  • ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket,
  • valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.
  • A gyorsforgalmi, valamint a fő- és a mellékutak burkolata mindenhol száraz, elvétve sónedves, a csapadékos területeken nedves – számol be az Útinform. Mint írják: a látási viszonyok mindenhol jók. A szél miatt kérik a kamionosokat, valamint a személyautók vezetőit, hogy a ponyvákat, illetve a tetőcsomagtartókon szállított eszközöket is megfelelően rögzítsék. Az utánfutók pedig az erős széllökések hatására ugyancsak balesethez vezethetnek. A rendőrség felhívja a figyelmet: fontos, hogy a nagy szélben fokozott óvatossággal közlekedjenek. Az Országos Rendőr-főkapitányság az időjárási prognózisra való tekintettel a balesetmentes közlekedési érdekében az alábbi tanácsokat adja:

  • Viharos szélben csökkentse a sebességét, fokozott figyelemmel közlekedjen és tartson nagyobb követési távolságot!
  • Nagy szélben nem tanácsos olyan pótkocsit és utánfutót vontatni, amely könnyű és nagy az oldalfelülete, mert az erős szél könnyen felboríthatja!
  • A viharos széllökések kiszámíthatatlanok. Két kézzel, erősen tartva fogja a kormányt, főként erdős részről nyílt területre közlekedve!
  • Óvakodjon a hirtelen kormánymozdulatoktól!
  • Magas építésű járművek, teherautók, kamionok előzésekor a szél irányától függően számítson hirtelen fellépő oldalszélre vagy annak megszűnésére!
  • A gyalogosoknak, kerékpárosoknak hagyjon a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot! Vízátfolyások észlelésekor hirtelen fékezés helyett fokozatosan csökkentse a sebességét!
  • Felhívjuk a közlekedők figyelmét, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek!
  • Angliában súlyos károkat okozott a vihar az elmúlt napokban:

    Az MTI beszámolója szerint Németországban is okozott közlekedési fennakadásokat és károkat egy viharfront, amely orkánerejű széllökésekkel vonul át az ország felett. A front hétfő reggel érkezett Bajorország tartomány térségébe, ahol több tízezer háztartás áram nélkül maradt és sokhelyen megbénult a közlekedés.

    Várjuk beszámolóját a szélviharról!

    Önnél is tombol a szélvihar, Valahol letört ágat, kidőlt fát látott? Esetleg mást tapasztalt? Várjuk beszámolóját, fotóját a [email protected] e-mail címre!

    Ajánlóképünk illusztráció. A fotó tavaly augusztusban készült Egerben, a Veres Péter utcában, ahol egy kidőlt fa okozott problémát Fotó: Ládi László

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában