Észak-Heves

2018.07.03. 20:00

Senki nem fog unatkozni, kalandos nyár várja a diákokat

Szerencsés helyzetben vannak a Pétervásárai járás települései. A megyénkben működő tizennégy tanoda közül öt ebben a térségben működik, méghozzá a vakációban is.

Barta Katalin

A Pétervásárai járásban öt településen – Pétervásárán, Váraszón, Bodonyban, Szajlán és Mátraderecskén – működik tanoda. Az intézményeket működtető Hétkútforrás Szociális Alapítvány vezetője, Busák Erzsébet azt mondja, bár akadnak nehézségek – ám az biztos, hogy olyan intézményekről van szó, amelyek nagyon fontos szerepet töltenek be nemcsak a tanév alatt, hanem a szünidőben is.

A szabadidős programokhoz, kirándulásokhoz nyáron is csatlakozhatnak a gyerekek. Településenként eltérő tematikára épülnek a foglalkozások. Szajlán a hagyományőrzés, Bodonyban a kertészkedés, Pétervásárán a sport, Mátraderecskén pedig a zenés jellegű műsorok kerültek a központba.

Szinte valamennyi tanodában népszerűek a disputák is, ahol érvelni tanulnak a résztvevők, de a táncházas délutánok is teltházasak. Rendszeresen szerveznek sport és környezetvédelmi táborokat, közös strandolást, kirándulásokat. Nagyon várják a gyerekek július első napjait, amikor is Szilvásváradon ottalvós táborozáson vehetnek részt a szomszédos tanodásokkal együtt. Ugyancsak júliusban együtt kirándulnak Lillafüredre, ahol egy egész napot töltenek el.

Szajlán az Érckő Tanodában a nyári szünetben sem fognak unatkozni a gyerekek – fogalmazott a Heol kérdésére Oraveczné Safranka Eszter, az intézmény vezetője.

Július elején táboroznak, majd kerti bútorokat készítenek raklapból, aztán néhány napig újrahasznosítással kapcsolatos tevékenységeket végeznek. A foglalkozások végén egy különleges kiállítást is összeállítanak az elkészült használati, illetve dísztárgyakból és egy nyársaló helyet is építenek. Július 16-tól kézműveskedhetnek, a hetet disputa foglalkozás és táncház program tarkítja majd. Július 19-én délelőtt közös sportnapot rendeznek Pétervásárán más tanodák részvételével, majd sportfoglalkozásokra, közös strandolásra hívják a gyerekeket.

Augusztusban ezek után angol tábor, egészség-és környezettudatos foglalkozások, táncház szerepelnek a kínálatban, egészen az iskolakezdésig.

A mátraderecskei Kanázsvár Tanoda sem zárta be a kapuit a tanév végén, bár sok-sok élményben volt részük az elmúlt hónapokban. Kirándultak Budapestre a MÜPÁ-ba, ahol egy színházi előadást néztek meg, ellátogattak Magyarország első 3D-s galériájába. Visegrádi kirándulásuk alkalmával megnézték a Fellegvárat, a Királyi Palotát, s egy nagyon színvonalas lovagi tornának is részesei lehettek. Az egri Gárdonyi Géza Színházban több előadást tekintettek meg.

A kirándulások ingyenesek

Ezekről az egész napos kirándulásokról tudni kell, hogy a belépők mellett a gyerekek teljes ellátásban részesülnek, s éttermekben ebédelnek, kulturált körülmények között. A túrák mellett az adott településeken szinte minden nap kínálnak valamilyen értelmes elfoglaltságot a gyerekeknek.

A tanodák működése óriási segítséget jelent azoknak a hátrányos helyzetű családoknak, akiknek nem telik költségesebb nyaralásra, vagy bármilyen családi vakációra.

 

 

 

 

 

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Címkék#Heves

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában