életmódváltás

2019.11.05. 07:00

Sok élvezet rejlik a környezettudatos életmódban is

A Földünkért világnap lassan két évtizede figyelmeztet az élővilág megőrzésére. Ennek apropóján Máthé Orsolyával, a Banya-Tanya Alapítvány egyik vezetőjével beszélgettünk. 

Szabó Katalin

– Először is az a kérdés, hogy a Földet vagy magunkat akarjuk megmenteni? Szerintem aki azt mondja, hogy a Földet, az erősen túloz, hiszen a bolygó köszöni szépen, jól ellesz nélkülünk. Így elsősorban az emberi, minőségi életet kellene megmentenünk. Erre jó eszközök a környezetbarát termékek, módszerek – fogalmazott.

Orsolya szerint ott kellene kezdenünk, hogy átfésüljük az igényeinket. El kell döntenünk, hogy szükségünk van-e arra, amit fogyasztunk, felhasználunk: vizet, vegyszert, élelmiszert, üzemanyagot. Azt kell átgondolni, ezek elengedhetetlenek-e a minőségi élethez, vagy csak olyan igények, melyeket például a reklámok keltenek. Mindehhez kell ön- és természetismeret.

– Fontos, hogy mérlegeljük, kell-e heti három, négy alkalommal vásárolni menni, s azt is, mit és mennyi árut vegyünk. Rengeteg mindent magunknak is elő tudunk állítani, például süthetünk otthon kenyeret, lepényt. Ha meg tudom teremteni magamnak az élet feltételeit, akkor az nagy sikerélmény. Kevés dologra van szükségünk ahhoz, hogy egészségesen és boldogan élhessünk – fejtette ki Orsolya.

Örömet okoz neki, ha saját kezűleg készíthet valamit. A környezettudatos életmód számára azt jelenti, hogy minél kevesebbet használ fel a Föld erőforrásaiból, takarékoskodik a vízzel, olyan cserépkályhával fűt, ami kevés káros anyagot bocsát ki. Az élelmiszerek minimum háromnegyedét maga állítja elő vagy helyi forrásból szerzi be. – Fontos, hogy megtaláljam a helyi termelőket. Ami a testnek kell, az minden megvan a Kárpát-medencében, illetve Heves megyében is – mondta.

Az interneten sok módszert, ötletet találunk. Ő például több mint húsz éve nem néz tévét és nem hallgat rádiót. Azt viszont látja, a reklámipar és a piac is kezd rájönni, hogy van pénz a környezettudatosságban. Jó pénzért árulnak olyan dolgokat – ilyen például a vászonzacskó –, amit minimális ráfordítással előállíthat bárki magának. A következő lépés, hogy az emberek maguk készítsék ezeket az eszközöket.

– Próbáljunk az évszakokhoz idomulni, ne akarjunk télen paradicsomot enni, jó a fekete retek, hagyma, cékla is. Fontos, ez nem szenvedéssel, lemondással járó életmód, sok élvezet van benne – mondta.

Máthé Orsolya a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár kérésére előadásokat tart több településen. Megtapasztalta: lelkesek a nyugdíjasok és a kisgyermekes szülők is. A bátori Banya Tanya Alapítvány tagjaival növény- és gombaismereti terepgyakorlatokat tartanak, jövőre pedig biokertészeti és életmódtáborokat szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában