Kisgyermeknevelők

2019.02.15. 11:30

Sokan választják a gyermeknevelői pályát – jut elég szakember bölcsődéinkbe

Az utóbbi években országszerte jelentősen megemelkedett a bölcsődék ­száma, a következő három évben pedig további 21 ezer új bölcsődei férőhely létesítését tervezi a kormány. Megyénkben is számos új ilyen gyermekintézmény épül. Megkérdeztük, lesz-e ezekbe kellő számú munkaerő.

Süli Kinga

Forrás: shutterstock

Ostoroson még idén tavasszal megnyílik a település minibölcsődéje, hét gyermeket tudnak majd fogadni. Böjt László polgármestertől megtudtuk, már találtak is szakembert az intézménybe, két csecsemő- és kisgyermeknevelőt vettek fel, hogy ha az egyikük szabadságra megy, akkor se legyen fennakadás a gyermekek gondozásában.

Egerben a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatósághoz négy bölcsőde tartozik, összesen 260 kisgyermek jár ezekbe. Ezen felül egy családi bölcsődei hálózatot is működtetnek, ennek keretein belül négy csoportban huszonnyolc gyermekről tudnak gondoskodni – tudtuk meg Tóth Helgától. A Bölcsődei Igazgatóság vezetője hozzátette, a gyermekekről összesen 62 szakképzett munkatárs gondoskodik, kisgyermeknevelők, bölcsődei dajkák, bölcsődevezetők és egy szaktanácsadó. Közölte, jelenleg nincs betöltetlen álláshelyük, a megüresedő helyekre pedig rövid idő alatt találnak embert.

A vezető szerint ehhez nagyban hozzájárul a dolgozók munkájának pénzügyi elismerése, úgy, mint a középfokú végzettségű kisgyermeknevelők esetén a bölcsődei pótlék bevezetése, s az, hogy a bölcsődei dajkák szakképzett dolgozóként garantált bérminimumra váltak jogosulttá. Valamint az is, hogy a felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelők bekerültek a pedagógus-életpályamodellbe. ­Aláhúzta, mivel gyakorlati terephelyszínt biztosítanak az Eszterházy Károly Egyetem csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatói, s a Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola diákjai számára, lehetőségük van a jövő szakembereit közvetlenül megismerni, és a legjobbakat kiválasztani leendő munkatársaiknak.

A csecsemő- és kisgyermeknevelői végzettség egyre több fiatalt érdekel. Az Eszterházy Károly Egyetemen (EKE) is sokan választják ezt a képzést – számolt be lapunknak Kecskeméti-Székely Zsuzsa. Az EKE csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak gyakorlati koordinátora, mesteroktató kifejtette, a diplomát adó csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzés részben a szakmai és a munkaerőpiaci igényekre reagálva indult 2009-ben, és a mai napig sokan jelentkeznek rá.

Mint mondta, szakjukra az ország több pontjáról járnak hallgatók, mind nappali, mint pedig levelező képzésre, és vannak, akik pont azért ezt a szakmát választják, mert hallották, hogy egyre több bölcsőde épül hazánkban. A diploma megszerzése után a legtöbb hallgató főként mini-, családi és munkahelyi bölcsődében tud elhelyezkedni. De akad olyan is a végzettek között, aki mára már egy Biztos Kezdet Gyerekház vezetőjeként segíti a szociokulturális hátrányokkal élő kisgyermekes családokat, és vannak, akik gyermekotthonokban helyezkednek el pályakezdőként.

Kecskeméti-Székely Zsuzsa elmondta, igyekeznek segíteni hallgatóik elhelyezkedését. A tanulók a képzés utolsó félévében összefüggő gyakorlatot töltenek egy általuk választott, napközbeni ellátást nyújtó intézményben, többségében bölcsődében. Ezen gyakorlati hely kiválasztásakor azt szokták tanácsolni, hogy olyat válasszanak, ahol a jövőben akár szívesen dolgoznának is. A legtöbb fiatal ilyenkor a lakóhelyéhez közelebb eső intézményt választja, de azt, hogy a hallgatók végül hol helyezkednek el, elsősorban élethelyzetük, lakóhelyük szokta meghatározni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában