iskolafogászat

2019.03.11. 07:00

Szabálytalan fogakkal, rossz szájhigiénével is küzdenek a diákok

Rendhagyó panasszal fordult lapunkhoz néhány napja olvasónk. Mint mondta, gyermeke iskolafogászaton járt, meg is vizsgálták. Az ellenőrzést követően értesítették, hogy a fiatalnak további fogászati kezelésre van szüksége, ám az édesanya napokig nem érte el az iskolafogászatot, hogy bővebb tájékoztatást kérjen. Ennek apropóján megkérdeztük, hogyan is működik manapság az iskolafogászat.

Süli Kinga

A szervezett fogászati ellenőrzések már óvodában elkezdődnek, általános- és középiskolában pedig már félévente van szűrés Képünk illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Fontos tudni, hogy az iskolafogászaton – a szabad orvosválasztás miatt – ma már csak szűrővizsgálat végezhető, semmilyen beavatkozást nem tehetünk a szülő engedélye nélkül – kezdte az ismertetést dr. Fekete Tünde. Az egri gyermekfogszakorvos emlékeztetett, néhány évvel korábban egy osztály szűrése akár a rendelés teljes idejét igénybe vette, mivel az ellenőrzést követően elvégezhettek beavatkozásokat, például, fogtömést, fogkőeltávolítást, tejfog- és nyálkahártya kezelést. Ma azonban a szűrés már jóval rövidebb, mivel az iskolai fogorvos csak megvizsgálhatja a fogakat és a nyálkahártyát, és jelezheti a szülő felé, ha valamilyen beavatkozásra van szükség.

– A szervezett fogászati ellenőrzések már óvodában elkezdődnek, általános- és középiskolában pedig már félévente van szűrés. A gyermekek eljönnek, megvizsgáljuk a fogaikat, van egy lista a szűrésen résztvevő tanulókról, amelyen rögzítjük, szükséges-e valamilyen további beavatkozás. Ezen lista alapján tájékoztatja a továbbiakban az osztályfőnök a szülőket – ismertette a doktornő.

A szervezett fogászati ellenőrzések már óvodában elkezdődnek, általános- és középiskolában pedig már félévente van szűrés Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Aláhúzta, ha további beavatkozás javasolt, azt a szülő engedélyével elvégezheti az iskolai fogorvos, de a család körzeti fogorvosa vagy egy magán fogorvos is. Kiemelte, ha az iskolafogászatot választják, a szülőnek csak annyi a dolga, hogy telefonál az iskolai fogorvosnak – lehetőleg a délelőtti órákban, mert akkor rendelnek az iskolafogászatokon – és időpontot kér a gyermeke számára. Hozzátette, tapasztalatai szerint mindig elengedik a tanulókat az oktatók fogászatra, nem szokott ebből gond lenni.

Dr. Fekete Tünde elmondta, a leggyakoribb probléma amit tapasztal az iskolások fogának szűrése során, az a nem megfelelő szájhigiénia, és az ebből fakadó fogszuvasodás. Hozzátette, változó, hogy mennyire tartják be az iskolai fogorvos által javasoltakat, ez főként családfüggő. Aláhúzta, nagyon fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a gyermek szájhigiénéjére. Minimum napi kétszeri fogmosás az ideális, az esti kiemelten fontos. Nyolc éves korig ellenőrzött fogmosást javasol, és a szülőnek érdemes időnként megnézni a gyermek fogait, hogy lát-e valamilyen elváltozást. Kiemelte, szájvizet gyermekkorban csak terápiás célból szokott javasolni, és azt is tanácsolja, hogy a gyermek mindig az életkorának megfelelő fogkefét és fogkrémet használjon.

Sok fiatalnak van szüksége fogszabályzóra

Dr. Fekete Tünde arról is szólt, hogy egyre gyakrabban kell fogszabályzót javasolniuk az iskolások számára, egy osztályból van, hogy nyolc-kilenc gyermeknek is. Kiemelte, fogszabályzót csak külön erre képesített fogszabályozó szakorvos helyezhet fel. Aki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott fogszabályozót szeretne, az Egerben és kistérségében két fogszabályozó szakorvoshoz fordulhat.

Mivel a legtöbben náluk szeretnék elvégeztetni a beavatkozást, ezért hosszú a várólista. Hozzájuk beutaló szükséges, amelyet a gyermeket kezelő fogorvos állíthat ki. Aláhúzta, a fogszabályozást érdemes mielőbb elkezdeni, bár fontos, hogy a gyermek együttműködő legyen. Van, hogy elég csak kivehető készülék, amit otthon kell viselni, de van, amikor már csak a rögzített fogszabályzó segít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában