Évértékelő

2019.04.11. 07:00

Számos területen alkot kiemelkedőt a megyei Vöröskereszt

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Magyar ­Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete. Számos sikeres véradást szerveztek 2018-ban, több új támogatót vonzottak, és a fiatal önkénteseik is remekül teljesítettek. Gortva József, a szervezet megyei igazgatója értékelte a Heolnak az elmúlt évet.

Süli Kinga

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A Vöröskereszt tevékenységét sokan pusztán a véradásszervezésre szűkítik le, holott további két fő feladatuk is van, a szociális segítő munka, valamint az elsősegélynyújtási ismeretek terjesztése. Utóbbi esetében képzéseket, tanfolyamokat tartanak, és többször gyakorlati bemutatókat, versenyeket is előkészítenek. A segítő munka a legkevésbé látványos tevékenységük, hiszen gyakran a háttérben zajlik. Beletartozik az adományosztás, de például közösségi programok rendezése is.

– A tevékenységi körünk igen széles, de tény, hogy a véradásszervezői munkánk a legismertebb. Tavaly összességében jó évet zártunk, a terveinket közel százszázalékosan sikerült teljesítenünk. Bár a véradási eseményeink száma csökkent, nőtt az egy eseményre eső donorok száma. Amire talán a legbüszkébb vagyok a tavalyi évből, az a Hősképző programunk. Ezt hat egri iskola tanulói szervezték meg, az újraélesztést mutatták be társaiknak, csaknem 1600 fiatalt szólítottak meg, képeztek hőssé. Azért is volt különleges ez az esemény, mert az önkéntes diákok maguk találták ki és valósították meg, mi csak a szükséges hátteret biztosítottuk – fejtette ki Gortva József. Hozzátette, szociális területen a Szala városrészben végzett munkájukra különösen büszke, szűrővizsgálatokat, takarítási akciót tartottak. Az Arany János iskolában önfejlesztő csoportot is indítottak az ott tanuló gyerekeknek.

– Ezek olyan sikerek, amik nem látványosak, de mi tudjuk, mekkora értékük van, milyen jelentősek ezek a programok az ottani közösség számára. Nagy siker, hogy úgy tűnik, a magánemberek is egyre inkább értékelik a tevékenységünket. Tavaly számos magántámogatás érkezett hozzánk, amelyet főként szociális célra fordítottunk. Általánosságban az a tapasztalat, hogy ha történik például egy természeti csapás, akkor rögtön mindenki tudja, hogy kell a támogatás, és sokan adakoznak, még ha keveset is. De ha nincs ilyen, akkor az emberek nem szívesen áldoznak erre, holott ilyen nyugalmas időszakokban is rettentő nagy szükség lenne rá – hangsúlyozta a szervezet megyei vezetője. Kitért továbbá arra is, hogy éppen ezért folyamatosan igyekeznek újabb és újabb programokat kitalálni, felhívni valamilyen módon magukra, a tevékenységükre a figyelmet.

Tavaly több mint tizenötezren jelentkeztek vért adni a megyében Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Gortva József arról is szólt, tartottak attól, hogy a múlt évben indult plazmacentrum visszaveti majd a véradási kedvet a fiatalok, főként az egyetemisták körében, de szerencsére nem így történt.

– A középiskolákból kapunk olyan jelzéseket, hogy egy-két diák azt mondta, véradás helyett inkább elmegy plazmát adni, mert azért pénzt kap, de szerencsére tényleg elenyésző azok száma, akik így vélekednek. Az egyetemi véradásaink sikerességét nem befolyásolta a centrum megnyitása, továbbra is stabilan 60–70 személy szokott ezeken vért adni. Ráadásul csak az adhat plazmát, aki évente legalább egyszer vért is ad, ezért némileg még vissza is pótol nekünk a centrum, jól megférünk egymás mellett – részletezte az igazgató, aki a Heol kérésére az idei főbb terveikről is szót ejtett. Mint mondta, a legnagyobb kihívás talán az új fiatal önkéntesek bevonása lesz, mivel idén 10–15 fiatal elmegy tőlük továbbtanulás miatt.

– Az utóbbi néhány esztendőben el voltunk kényeztetve, mert egy remek középiskolás önkéntes gárdánk volt, akik nagyon jól tudták mozgósítani a kortársaikat. Kétségtelenül nehéz lesz őket pótolni, komoly nevelőév elé nézünk ebből a szempontból. De ezenfelül is vár ránk számos kihívás. Kaptunk egy felkérést az Országos Mentőszolgálattól, hogy egy kiemelt megyei rendezvényükön tartsunk elsősegélynyújtási bemutatót. Körülbelül 40–50 önkéntes vesz majd részt ezen, sok szervezést és komoly felkészülést igényel, ugyanakkor nagyon megtisztelő, hogy hozzáértők előtt mutathatjuk be a tudásunkat. Folyamatosan gondolkozunk új véradási helyszíneken, programokon is, a szociális munka terén pedig gyakran az aktuális igények jelölik ki a feladatainkat. Mozgalmas, izgalmas évünk lesz – zárta szavait az igazgató.

Több ezer adag ételt osztottak ki

A Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete évtizedek óta végez ételosztást Egerben, s tavaly ehhez kiemelten sok támogatást kaptak – ­tudatta portálunkkal Kosik Mária. A megyei szociális koordinátor kifejtette, néhány éve már nincs pályázati támogatás az ételosztásaik finanszírozására, ám vannak, akik szívesen támogatják tevékenységüket. – Három éve a Kurdi pékség biztosítja az ételosztásaikhoz a kenyeret, s a múlt évben az önkormányzattól is kapott anyagi támogatást a szervezetünk. Az idén a nyolc melegételosztásunkból hetet támogatóknak köszönhettünk, alkalmanként száz adag étellel segítettek embertársaikon, a felajánlásukért hálásak vagyunk – részletezte Kosik Mária. Hozzátette, a 2018/2019-es téli étkeztetési időszakban így összesen 4550 adag hidegélelmet és 800 adag meleg egytálételt mértek ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában