Pétervására és térsége

2018.08.06. 11:30

Százmilliós programokkal segítenének a településeken

Májusban érkezett a jó hír, hogy nyolc hátrányos helyzetű település 245 millió forintot nyert komplex humán erőforrás fejlesztésére a Pétervásárai járásban. Megkérdeztük, hol és mire költik el a pénzt.

Barta Katalin

A Pétervásárai járásban számos hátrányos helyzetű település található. Mivel a térségben változatlanul kevés a munkahely, a fiatalabbak kénytelenek máshol boldogulni.

Az elnéptelenedő helységek megmentése egyre nagyobb kihívás. Több komplex kormányzati programmal is próbálják a gondot enyhíteni. Tavaly első körben a térség foglalkoztatási gondjainak enyhítésére 420 milliót fordítottak. Kovács Bélától, Tarnalelesz polgármesterétől megtudtuk, a Heves Megyei Kormányhivatallal együttműködésben, Tarnalelesz gesztorságával a pétervásárai, a gyöngyösi és a bélapátfalvi térségben működő vállalkozások munkaerő­hiányán szeretnének segíteni. A három térségben 273 embert vonnak be, közülük 127 az állam által támogatott szakképzésben vesz részt.

Kérdésünkre, miként halad a projekt, Kovács Béla elmondta, némi csúszásban vannak. Ám szeptembertől elindulnak a tanfolyamok – házi szociális gondozó, kertépítő, varrónő –, s azután a környékbeli vállalkozásoknál helyezkedhetnének el az emberek.

Idén májusban újabb, 245 millió forintos nyertes pályázatról érkezett hír. Így a humán szolgáltatások fejlesztésében működik együtt az Erdőkövesd, Fedémes, Ivád, Kisfüzes, Pétervására, Szentdomonkos, Tarnalelesz és Váraszó önkormányzatai által alkotott konzorcium. A cél a humán közszolgáltatások minőségi fejlesztése. Eged István pétervásárai polgármester arról tájékoztatott, hogy a keretből Pétervására közel 72 millió forint támogatást fordíthat az esélyek javítására. Azok vehetnek részt a programban, akik nyolc általános iskolai végzettségűek, vagy 50 év feletti aktív korúak, megváltozott munkaképességűek, gyesről, gyedről visszatérők, a 25 év alatti pályakezdő fiatalok, a gyermeküket egyedül nevelők.

A megvalósításban hat mentor, egy közösségszervező és egy közszolgáltatást támogató személy segít. A mentor feladata a programba bevonható személyek felkutatása. Az érintettekkel egyéni fejlesztési tervet készítenek, s úgy segítik őket, hogy képesek legyenek könnyen beilleszkedni a munkakörnyezetbe. A közösségszervező dolga a rendezvények előkészítése, a lakosok toborzása.

A közszolgáltatást támogató mentor összegyűjti a lakosság számára elérhető közszolgáltatásokat, segítséget nyújt az ügyintézésben. Tarnaleleszen is hat mentor hatvan emberrel tart majd rendszeresen kapcsolatot a következő két évben, hogy sikerüljön munkát találni, hasznos közösségi programokba bekapcsolódni.

Nyolc községben folyik a toborzás

A programban részt vevő másik hat településen – Erdőkövesd, Fedémes, Ivád, Kisfüzes, Szentdomonkos, Váraszó –zajlik a mentoráltak felkutatása. A nyertes pályázat segítségével eszközbeszerzésre is lehetőség lesz, így nagyobb rendezvények lebonyolításához például sátrakat, székeket, padokat, technikai berendezéseket is vásárolhatnak. A mentorok időnként családlátogatásokon vesznek részt, ahol megtanítják azokat a fogásokat, amelyekkel könnyebben tudnak munkát találni. Megmutatják a mentoráltaknak, hogyan és milyen internetes oldalakon találnak hirdetéseket, hogy a végzettségüknek, érdeklődésüknek megfelelő állásra tudjanak jelentkezni. A későbbiekben olyan tréningeket is szerveznek, amelyen szakmai ismereteket is elsajátíthatnak. A közszolgáltatást ­támogató személy minden közérdekű adattal, információval ellátja a hozzá fordulókat.

Ajánlóképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában