sajtótájékoztató

2019.07.04. 15:52

Gyors támogatást kérnek az árvíz sújtotta településeknek

Rendkívüli pénzügyi támogatást kérnek a júniusi árvíz sújtotta Heves megyei településeknek a térség honatyái: Nyitrai Zsolt, Eger és térsége, valamint Horváth László, Gyöngyös és térsége országgyűlési képviselője. A Fideszes képviselők azt kérik kormánytól, hogy a lehető leghamarabb térítse meg az önkormányzatoknak a védekezés, helyreállítás költségeit.

MTI/HEOL

Nyitrai Zsolt a sajtótájékoztatón Beküldött fotó

Nyitrai Zsolt a budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett: június 23-án, vasárnap villámárvíz sújtotta Heves megye 17 települését, a víz pillanatok alatt zárta el a külvilágtól a településeket, intézmények váltak működésképtelenné, családokat kellett gyorsan biztonságba helyezni.

A kár mértéke igen jelentős, mely egyrészt az elpusztult javakból, értékekből, másrészt a helyreállítás költségéből ered. Mint kifejtette, minden rosszban van valami jó, hiszen a vészhelyzet megmutatta, milyen erős közösség él a településeken, ugyanis összefogásukkal megakadályozták a súlyosabb következményeket.

A miniszterelnöki megbízott megköszönte az árvízi védekezésben résztvevő emberek, önkéntes és hivatásos tűzoltók, rendőrök, polgárőrök, katasztrófavédők, valamint a védekezést irányító polgármesterek munkáját. Köszönetet mondott a helyi vállalkozóknak is, akik gépekkel segítették a védekezést, kotrást, szállítást. Nyitrai Zsolt kiemelte: szerencsére nem sérült meg senki.

Mint hangsúlyozta, Horváth László képviselőtársával – ahogy az eddigiek során is – folyamatosan egyeztet, hogy a polgármesterek bevonásával közösen lépjenek fel a károk helyreállítása érdekében.

Nyitrai Zsolt a sajtótájékoztatón Fotó: fidesz.hu

Horváth László mindehhez hozzátette: június 23-án a Heves megyei Terpesen 154 milliméter csapadék zúdult le, a korábbi „rekorder” Hajdúböszörmény volt, ahol 1982-ben egy nap alatt 115 milliméter csapadék esett. Ilyen nagy mennyiségű vízzel szemben a kistelepüléseknek nincs esélyük, a kérdés az, hogy a bekövetkező kárt mennyire tudják enyhíteni – jegyezte meg.

Mint mondta, a víz levonultával helyre kell állítani a mindennapi élet feltételeit, el kell végezni a takarítást, fertőtlenítést.

Az önkormányzatok a kormánytól kérhetik, hogy a védekezés, helyreállítás költségeit állja; a helyreállítást jelenleg 350 millió forintra becsülik, a védekezés költségei 10 millió forintot tesznek ki, az állami közutakban 150 millió forint kár keletkezett – közölte.

A Heves megyei képviselőként azt kérik a kormánytól, hogy a törvényes keretek között a lehető leghamarabb térítse meg az önkormányzatoknak a védekezés, helyreállítás költségeit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában