Recsk

2018.10.27. 18:56

Templomot szenteltek Recsken a reformátusok

Ünnepi, hálaadó istentisztelet keretein belül szentelték fel, október 27-én, szombaton az elkészült recski református templomot. A Bem utcában található kis hajlék otthona lesz a helyi és a környékbeli református felekezetű embereknek.

B. K.

Új imahely várja mától a recski református hívőket Fotó: Lénárt Márton

A reformátusság, mint történelmi felekezet, szervezett formában az 1960-as évektől kezdve gyakorolja vallását Recsken. Ekkor még csupán néhány lélek alkotta a gyülekezetet, melynek szervezői, Denke Gergely református lelkipásztor és hitvese, Denkéné Virág Mária voltak. Az istentiszteleti alkalmaknak a helyi zsidó közösség imaterme adott otthont, majd később a baptista parókia egyik helyisége. Egyházszervezetileg a recski református közösség 2018. nyaráig a mintegy 20-25 községet magában foglaló Andornaktályai Missziói Egyházközséghez tartozott, de mára elérkezett az önállóság ideje. Jelenleg Hajdu László a gyülekezet lelkipásztora, aki 2005 nyarán vette át a szolgálatokat Ferenc József lelkipásztortól. Az évek folyamán a közösség fokozatosan erősödött, gyarapodott. A Református Egyház vezetése mindezeket látva elhatározta, hogy célul tűzi ki egy református templom építését. Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Istennek is terve van a maroknyi recski gyülekezettel.

Új imahely várja mától a recski református hívőket Fotó: Lénárt Márton

Mozdultak a kezek, a szívek... A helyi önkormányzattól kedvezményes áron egy frekventált helyen lévő építési telket vásárolt a kis közösség 2012-nyarán. Az Egervölgyi Egyházmegye is jelentős támogatást nyújtott a kis templom felépítéséhez, csakúgy, mint Magyarország Kormánya. Az elkészült új imahely hasznos alapterülete mintegy 80 négyzetméter, mely magában foglal egy nagytermet, egy irodát, egy kis konyhát, illetve osztott vizesblokkokat. A templom útcsatlakozással, térkövezett udvarral, belső parkolóhelyekkel, parkosított udvarral is rendelkezik.

A templom felszentelését Főtiszteletű Csomós József, a Tiszán inneni Református Egyházkerület püspöke végezte, de köszöntőt mondott Horváth László képviselő és Nagy Sándor, Recsk polgármestere is – tudtuk meg Hajdu Lászlótól, a gyülekezet lelkipásztorától.

Fotó: Lénárt Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában