Kutyáink védelme

2019.04.08. 11:30

Tippek és tanácsok: óvja meg kedvencét a rettegett kullancsoktól

Már javában élvezhetjük a tavasz kellemes melegét, a természet is lassan kibontja minden csodáját, de ezzel együtt, sajnos a nem túl kívánatos kullancsok és szúnyogok is megkezdik tavaszi támadásukat emberen és állaton egyaránt.

Heol

A jó idő beköszöntével a kutyás gazdik nagy szeretettel viszik négylábú barátaikat egy hosszú erdei sétára, melyre nincs is alkalmasabb hely, mint a Bükk vagy Mátra csodás erdei. Az utóbbi idők enyhe telei miatt sajnos jócskán megszaporodtak a vérszívók, melyek kutyáinkra is számos, igen komoly, akár halálos kimenetelű betegségeket terjeszthetnek.

A következőkben szeretnénk néhány jó tanácsot adni a kutyatartóknak, hogy hogyan is védhetik meg állataikat a kullancsoktól. Dr. Fejér Barnáné Dr. Varga Éva klinikus szakállatorvos kiemelte, nem csak tavasszal és ősszel, hanem az év minden szakában szükséges a védekezés. Az elmúlt évek enyhe téli időjárása miatt sajnos minden évszakban túlélők és aktívak maradnak a vérszívók, melyek nagy

számban fertőzöttek különböző, a kutyákra is veszélyes kórokozókkal. Száz százalékos védelem nem létezik, elérhetőek viszont olyan készítmények melyekkel szinte biztosan megóvhatjuk kedvenceinket a kullancsoktól és az általuk terjesztett betegségektől.

- A védekezésnek számos módszere áll rendelkezésünkre, különböző rácsepegtető oldatok (spot-on), spray-k, nyakörvek, illetve szájon át adható rágótabletták vannak kutyák számára. Fontos figyelemmel kísérni ezeknek a külső parazita ellenes készítményeknek a hatékonysági idejét. Ezek mellett próbálkozhatunk kiegészítő lehetőségekkel is. Az állattartók körében elterjedt, hogy a 100

százalék tisztaságú illóolajok, mint a menta, citromfű, gerániumolaj is segíthet a védekezésben, melyek keverékét séta előtt érdemes a kutyán végig permetezni. Ez nem helyettesítheti azonban a tudományos vizsgálatokkal hatékonynak bizonyult készítményeket. Hazaérve pedig az alapos átvizsgálás is mindenképpen ajánlott – részletezte az állatorvos.

- A vérszívók elleni védekezésre napjainkban fontos nagy hangsúlyt fektetni, mivel csípésük, amely során különböző kórokozókat juttathatnak a kutyák szervezetébe, akár végzetes is lehet. A kullancs által terjesztett kórokozó, a Babesia canis akár pár nap alatt elpusztíthatja négylábú társunkat. Amennyiben kutyánkban kullancsot találunk, bágyadt, étvágytalan, lázas, vizelete barnás színűvé válik, azonnal orvoshoz kell vinni, mert megfelelő, időben elkezdett terápiával megmenthető. A babeziózis mellett a lyme-kór is okozhat problémát, ennek tünetei azonban nem egyértelműek, sokszor csak a csípés után hónapokkal, akár évekkel derül ki mi áll a tünetek mögött – hangsúlyozta a szakember.

- Fontos megemlíteni a szúnyogok által terjesztett szívférgességet is, mely egyre több helyen jelenik meg szűkebb hazánkban is, ezért célszerű olyan külső parazita elleni védekezést választani, mely a szúnyogokat is távol tartja kedvencünktől, illetve rendszeres, a szívféreg lárvák ellen is hatásos gyógyszer adásával is megelőzhető a betegség – fejtette ki Dr. Fejér Barnáné Dr. Varga Éva.

Zárásul, otthonunk környezetét is igyekezzünk minél jobban védeni a nem kívánatos vendégektől. A rendezett kert, a gyakran nyírt fű, és bizonyos növények közelsége segíthet távol tartani a kullancsokat kutyáinktól.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában