túrázás

2020.09.27. 13:59

Tíz Heves megyei tanösvény, amit érdemes bejárni az ősszel

Gyönyörű erdők, dombok és völgyek tarkítják megyénket, melyek bejárásához sok tanösvény áll rendelkezésre, különböző nehézségi szinteken. Ezek közül gyűjtöttünk össze olvasóinknak tíz túraútvonalat.

Heol

Szarvaskő

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Bélapátfalva – Bél-kői Tanösvény

A hat kilométer hosszú ösvényt tempótól függően nagyjából két óra alatt lehet teljesíteni. A túra a 13. században épült Ciszterci apátság templomától indul és a Bélkő 815 m magas csúcsán található kilátóhellyel végződik. Összesen hét megállóban lesz lehetőség megpihenni. Ezek közé tartozik például a János-hegy vagy a Szász-bérc. A geológia szerelmeseinek különösen ajánlott, hiszen alkalmuk adódhat testközelből megfigyelni a különböző kőzeteket, sziklákat.

Felsőtárkány – Kő-közi Tanösvény

A viszonylag könnyen teljesíthető szakasz alig másfél kilométeres szakaszával ideális lehet gyermekes családok számára. A rövid kirándulás azonban sok látnivalót foglal magába: a Szikla-forrást, a Kő-köz sziklaszorost és egy tavat is. A séta során cseppkő-töredékekkel, mészkősziklákkal és oldalbarlangokkal is lehet találkozni.

Felsőtárkány Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Kékesi Tanösvény

A Kékesi Tanösvény az ország legmagasabban fekvő túraútvonala, tapasztaltabb természetjáróknak ajánlott. Tíz megállójával nyolc és fél kilométer hosszú táv, amit a terep nehézsége miatt nagyjából négy és fél óra alatt lehet teljesíteni. A gyors haladást a terep sem segíti: az út sok helyen köves, murvás. A bátrak, akik mégis megkísérlik teljesíteni a kihívást, testközelből vizsgálhatják meg a Mátra gazdag növény- illetve állatvilágát.

Kékestető Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Szilvásvárad – Szalajka-völgyi Tanösvény

Az egyik legnépszerűbb Heves megyei turistacélpont Szilvásvárad. A kisvasút, a Fátyol-vízesés, a frissen sütött pisztráng, mind útba ejthető a Szalajka-völgyi Tanösvény bejárásával. A majdnem hét kilométeres túra során a Bükk természeti kincsei, mint a karsztvízforrások és a változatos kőzetfelhozatal mellett a térség kulturális értékeivel is megismerkedhet az arra járó. Ezt a célt szolgálja többek közt az Erdészeti Múzeum is.

Fátyol-vízesés Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Parádfürdő – Ilona-völgyi Geológiai Tanösvény

A parádfürdői Károlyi-kastélytól induló séta elvezet egészen az Ilona-völgyi vízeséséig. A hat és fél kilométeres túra teljesítése közben vulkáni képződményeket, a Kelet-Mátra földtani sajátosságait tárulhatnak a kirándulók elé, illetve az említett völgy bejáratánál egy 300 éves kocsányos tölgy maradványát is megvizsgálhatják, mely egy 2015-ös vihar során sajnos kidőlt.

Parádfürdő Fotó: Szűcs Tímea / HEOL

Szarvaskői Geológiai Tanösvény

Az emelkedőkben és lejtőkben gazdag tanösvény tökéletes célpont a földrajz rajongóinak. A tapasztaltabb túrázóknak ajánlott körút magába foglal olyan megállókat, mint a Hegyes-kőn fellelhető kilátó, a Szarvaskői vár és az Akasztó-hegy. Bazaltvonulatok, mészkőbánya és védett denevérfajok is várják az odalátogatókat. Összesen kilenc kilométer hosszú a túra.

Szarvaskő Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Nagy-kői Tanösvény

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2010-ben tette látogathatóvá a Mocsolyás-völgy oldalában húzódó, majd a Buknásza gerincére felkanyarodó Nagy-kői Tanösvényt, ami Bükkszenterzsébeten végződik. Az erdő növény- és állatvilága mellett őskori emlékeket is rejteget az ösvény, mint például a Köbölvár kettős sáncát. Annak ellenére, hogy hét kilométeres hosszával ez is egy kiadós túra lehet, a terepe könnyen járható.

Bükk-fennsík – Olasz-kapui Tanösvény

Az Olasz-kapui Tanösvényt olyan túrázók figyelmébe ajánljuk, akik már járatosak a természetjárásban. A Nagy-fennsík nyugati kapujánál indul és tíz kilométeren keresztül követi a Zsidó-rétet, a Tar-kőt és a Körös-bérci-barlangot. A négy órás út bejárása azonban megtérül. Geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismeretekkel szolgálhat az ott kirándulóknak.

Kerecsend – Berek-erdő Tanösvény

Az ösvény három és fél kilométeres hosszával tökéletes hétvégi program lehet kisgyermekes családoknak. A könnyen bejárható terep, sztyeppés terület a növényvilág tekintetében széles kínálattal várja a túrázókat: cserjék, fák és különleges virágfélék egyaránt fellelhetőek. Az ott élő állatok viszonylatában számos védett rovar- és madárfajok társaságában lehet megtenni a hozzávetőleg egy órás távot.

Tamás- kúti Tanösvény

A kiindulópont a felsőtárkányi Tamás kútja vendégház. A hét kilométeres tanösvény útba ejti a helyi karsztforrásokat, többek közt az időszakos Imó-forrást, de elvezet az egykor működő palabánya helyszínére is. Az utat ez esetben is a bükki erdők varázslatos növény- és állatvilága kíséri végig.

Forrás: www.bnpi.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!