munkanélküliség

2020.03.27. 17:30

Tizenegyezer fölé nőtt az álláskeresők száma Heves megyében

A nagyobb városok és vonzáskörzetük munkaerőpiaci helyzete volt a lekedvezőbb a megyében.

Tóth Balázs

Kevéssel nőtt megyénkben, míg országosan valamelyest csökkent az álláskeresők száma februárban. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint az év második hónapjában 264 ezer regisztrált munkahelykereső volt az országban, ami másfél ezerrel kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Az NFSZ szerint februárban ötvenezren kerültek be a nyilvántartásba. Az álláskeresők harmada legfeljebb nyolc általános iskolai osztályt végzett. A pályakezdő munkanélküliek 22 ezres táborában a 45 százalékuk úgy került ki a munkaerőpiacra, hogy nincs szakképzettsége.

Heves megyében a múlt hónapban 11 és fél ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ami januárhoz képest 570-nel, az előző év februárjához viszonyítva 280-nal volt több. A pályakezdő munkanélküliek száma kilencszáz fölé nőtt. A munkaügyi hatóság szerint Hevesben a munkavállalási korú népesség – 198 ezer ember – 5,8 százaléka keresett munkát, míg a régióban 7,6 százalékos volt az arányuk, országosan négyszázalékos. Észak-Magyarország három megyéjében meghaladta az 59 ezret a munkanélküliek száma.

Egerben 1363, Gyöngyösön 707, Hatvanban 567, Hevesen 717, Füzesabonyban 195, a munkaügyi hivatalnál regisztrált ember keresett munkát, e településeken négy százalék körüli volt a munkanélküliség. Heves volt rosszabb helyzetben, ott tíz százalék fölötti volt a mutató. A kisebb városokban hat-tizenegy százalékos volt az álláskeresők részaránya, Bélapátfalvában a legkedvezőbb, Kiskörén pedig a legrosszabb.

A megye huszonhét településén tíz százalékot meghaladó volt a munkanélküliek aránya, ezek közül Erken, Szúcson, Tarnazsadányban és Terpesen a lakosok több mint ötödének nem volt bejelentett munkahelye. A legkedvezőbb mutatókkal főként Gyöngyös környéki helységek büszkélkedhettek, háromszázalékosnál jobb adatot mutatott föl Pálosvörösmart, Gyöngyöshalász, Gyöngyöstarján és Gyöngyössolymos is, valamint Ostoros.

Megyénkben a betöltetlen álláshelyek száma 2100-ra nőtt, február folyamán 494 nem támogatott és 344 támogatott új álláshelyet jelentettek be a foglalkoztatók. Előbbi 270-nel, utóbbi 210-zel magasabb a januárinál, de a támogatott munkahelyekből az előző februárhoz képest majdnem ezerrel kevesebb lett. Régiónkban 2200 és ötezer új nem támogatott és támogatott munkahelyre várták a jelentkezőket, előbbi 1100-zal több, utóbbi ugyanennyivel kevesebb az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában