Állatvédelem

2019.08.19. 11:30

Tizenkét kutyát mentettek meg a gyöngyösi állatvédők

Kilenc felnőtt és három kölyök kutyát mentettek meg az Új Nap Egyesület állatvédői. A napokban egy önkormányzati ingatlan udvaráról hozták el a tizenkét ebet.

Hliva Éva

Jelenleg a városi gyepmesteri telepen vannak azok a négylábúak, akiket néhány napja hoztak el egy Püspöki utcai lakóingatlan udvaráról az állatmentők, akiknek elmondása szerint a kutyákat egy tákolmányban, pokrócokkal letakart sötét helyen víz és élelem nélkül, saját piszkukban találták.

Az Új Nap Egyesület által üzemeltetett gyepmesteri telepre ugyanis bejelentés érkezett. Pál Yvett, az egyesület vezetője portálunk kérdésére elmondta, először nem is azokhoz a kutyusokhoz hívták őket, hanem egy gazdátlan németjuhász miatt mentek ki a környékre, ám a bejelentő akkor felhívta a figyelmüket arra is, hogy a közelben gyakran hallani kutyaugatást és egy ház udvarán vélhetően nem megfelelő körülmények közt tartanak kutyákat. A sejtés aztán beigazolódott, majd az ügyben az önkormányzat illetékese intézkedett, ugyanis az önkormányzati ingatlanokban a helyi rendelet szerint csak bejelentés után lehet állatot tartani, úgy tudjuk, hogy ennél az ingatlannál azonban nem volt bejelentve állattartás. Ezután mehettek ki az állatvédők a közterület-felügyelettel és a helyhatóság emberével közösen a területre.

– Szörnyű állapotok közt találtuk a kutyusokat, se víz, se élelem nem volt előttük, mocskosak és bolhásak voltak és nagyon féltek. Kilenc felnőtt és három keverék kölyök kutyát találtunk ott. Az egyik közelben lakó elmondása szerint néhány ezer forintért árulták a kutyákat. Sajnos az viszont látszik, hogy egymással szaporított fajtákról van szó – osztotta meg tapasztalatait az állatvédő.

Kiderült az is, hogy senki nem vállalta fel a kutyákat.

– Amikor a házban lakóktól arról érdeklődtünk, hogy ki a gazdája a kutyáknak, azt állították, hogy nem is tudtak arról, hogy az udvaron vannak ezek a kutyák – mesélte az egyesület elnöke hozzátéve, hogy bár történt feljelentés, de a jelöletlen kutyák esetében nehéz bárkit is felelősségre vonni.

A kutyákat azonban el kellett onnan vinni, így a városi gyepmesteri telepre kerültek. – Mivel telt ház van a telepen, jelenleg is több mint száz az ebek létszáma, ezért nagy szervezést igényelt a plusz tizenkét négylábú elhelyezése. Hivatalosan két hétig karanténban vannak nálunk, eközben megkapják az oltásokat, a csipet. A gondozók megfürdetik őket, bolha és féreg ellen is kapnak szert, majd ezek után örökbe adhatóak már.

Megtudtuk, az egyesület más állatvédő szervezettel is felvette a kapcsolatot. – A Spitz Fajtamentő Alapítvány, a Csivava Fajtamentő Egyesület, az Eszkuláp Állatvédő Egyesület és állatvédő magánszemélyek is felajánlották, hogy néhány kiskutyát átvesznek tőlünk, amely hatalmas segítséget jelent – tette hozzá Pál Yvett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában