Szövetkezet

2018.12.04. 09:23

Több cég fogja össze a nyugdíjasokat megyénkben

Heves megyében öt szövetkezetet jegyeztek be az elmúlt egy évben.

T. B.

Tavaly óta megnégyszereződött a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek száma, azonban mind az alkalmazotti létszámuk, mind a 2017-es árbevételük csekélynek mondható. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint Heves megyében öt nyugdíjas-szövetkezetet jegyeztek be, mindet az utóbbi egy évben alapították. Borsodban hatot tartottak nyilván, Nógrádban egyet sem hoztak létre.

A tavaly nyár óta létező új szövetkezeti formával az aktív nyugdíjasokat akarják újra alkalmazni a munkaerőpiacon, ezzel csillapítva az egyre nagyobb mértékű munkaerőhiányt a versenyszférában. Azok a cégek, amelyek ilyen típusú szövetkezet számára szerveznek ki feladatokat, jelentősen kisebb közterheket fizetnek.

Az Opten tavaly októberben 36 ilyen szövetkezetet talált, most 148-at. A szövetkezet-alapítási láz elsősorban Budapesten és Pest megyében volt eredményes. A fővárosban 41, Pest megyében 32 a működő nyugdíjas-szövetkezetek száma.

Az Opten szerint a döntő többség egyéb emberierőforrás-ellátással, gazdálkodással, valamint munkaerő kölcsönzéssel foglalkozik, azaz több szakterületre közvetítenek más gazdasági szereplők számára nyugdíjas munkaerőt.

A nyugdíjas-szövetkezetek közül 145 rendelkezik leadott pénzügyi beszámolóval, amelyek alapján összesen 632 millió forint árbevételt értek el, s összesen 583 főt jelentettek le, igaz, ebben kizárólag a munkaszerződéssel foglalkoztatottak szerepelnek, a tagi jogviszonnyal rendelkezők nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában