álláskeresők

2019.04.29. 18:45

Több ezer embert vezetnének vissza a munka világába Hevesben

Szűkebb hazánkban is több ezer állástalan, vagy közfoglalkoztatott ember elhelyezkedését segítheti a munkaadók és a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályainak szorosabb együttműködésére épülő munkaerőpiaci reformprogram bevezetése – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Egerben.

Molnár Helga

a jövendőbeli munkavállalók számára tanácsadással, az idősebb munkavállalók helyzetbehozásával segítenénk Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Bodó Sándor a témához kapcsolódó egyeztetést követő sajtótájékoztatón kiemelte, az ország három megyéjében, Hajdú-Biharban, Szabolcsban és Borsodban, már bevezetett és az elmúlt időszakban minden várakozást felülmúló eredményeket hozott program megvalósítása Heves megyében is közös érdeke a munkaadóknak, munkavállalóknak és a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályainak.

– Az álláskeresők száma két százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a márciusi zárónapon 278 800 álláskereső szerepelt, több mint 5 ezerrel kevesebb, mint egy éve. Heves megyén belül jelentősek a területi eltérések, melyek kiegyenlítését valamint a rendelkezésre álló munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázását szolgálja a kezdeményezés kiterjesztése. Mentor- és gyakornoki programokkal, tanácsadással, a jövendőbeli munkavállalók számára tanácsadással, az idősebb munkavállalók helyzetbehozásával segítenénk – sorolta.

Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott elmondta, megyénkben mintegy 14 és fél ezer közfoglalkoztatott van, közülük négyezren inaktívak.

– A program célja, hogy a Heves megyei munkaerő tartalékokat, ami körülbelül 6-7 ezer embert jelent, a lehető leghatékonyabban közvetítsük ki a megyei munkáltatóknak. A 2010 óta tartó országépítés következményeképp a megye élen jár az ipari termelésben, az országos átlagot meghaladva 5,9 százalékkal emelkedett ennek volumene. A foglalkoztatottak aránya 69 százalék, a munkanélküliségi ráta pedig 3,6 százalék – fűzte hozzá.

Bodó Sándor kiemelte, még soha nem volt ilyen magas a foglalkoztatási ráta Magyarországon, megközelítette a 70 százalékot, ami azt jelenti, hogy 2010 óta több mint 15 százalékkal emelkedett.

A jövendőbeli munkavállalók számára tanácsadással segítenénk Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A munkanélküliség csökkenésével párhuzamosan a foglalkoztatás növekedése döntően a versenyszférában ment végbe, ahol kilenc év alatt közel 700 ezerrel többen álltak munkába.

– A foglalkoztatási osztályok átalakításával, a munkaerő-közvetítés hatékonyabbá tételével az Unióban is dobogós, 3,6 százalékos munkanélküliséget három százalék alá szeretnénk mérsékelni a teljes foglalkoztatottság megvalósítása érdekében. Többek között a kormány munkavállalást ösztönző intézkedéseinek köszönhetően éves összehasonlításban már 81 hónapja folyamatos csökken a munkanélküliség. Az aktivitás további növelésével, a szakképzés átalakításával, a képzésekkel, átképzésekkel tovább növelhető a foglalkoztatás. A vállalatok hatékonyság-javító intézkedései és a hatékonyabb munkaerő-gazdálkodásuk tovább növelhetik a magasabb hozzáadott értéket termelő munkavállalók számát Magyarországon – mondta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában