Heves megye

2018.10.06. 07:00

Többször is mentette a termést a jégkárt mérséklő rendszer

Május 1-jén kezdte meg működését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiépített országos jégkármérséklő rendszer. Heves megyében azóta többször, s nem ritkán több napig is működtek ezek a berendezések, így a jégkárbejelentések 87 százalékkal csökkentek a tavalyi időszakhoz viszonyítva.

Hliva Éva

Maga az eszköz nem túl attraktív, de nem is ez a lényeg. A célját ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján eléri Fotó: Berán Dániel

– Az elmúlt 35 év megfigyelései alapján az összes biztosított mezőgazdasági kárnemen belül 20 százalék volt a jégkár aránya – kezdte a beszélgetést a NAK Heves megyei elnöke. Szendrei László hozzátette, az immár vitathatatlan klímaváltozás következtében egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, és ezek kedvezőtlen gazdasági, környezeti, illetve társadalmi hatása is növekszik. A jégkár ellen azonban – húzta alá – lehet védekezni.

– A csaknem két milliárd forintból kiépített országos jégkármérséklő rendszer hálózata Európában elsőként a teljes országot lefedi. Hazánkban 986 talajgenerátor működik, ezek döntő többsége, 764 manuális működtetésű berendezés és 222 automata. Heves megyét 44 generátorral fedték le. Májustól ez­idáig 38 alkalommal indítottuk el a jégkármérséklő rendszert szűkebb hazánkban, többször, mint amire számítottunk és ezáltal a költségek is megemelkedtek, ám a legfrissebb adatok azt bizonyítják, hogy Hevesben 87 százalékkal csökkent a jégkárbejelentések száma a tavalyi hasonló időszakkal összevetve – emelte ki az elnök.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy nem ott kell beavatkozni, ahol a jégeső esne, hanem ott, ahol keletkezne, ezért lényeges az összefüggő, országos védelmi rendszer. Megtudtuk: a talajgenerátorokat hazánkban egy képzeletbeli 10x10 kilométeres rácsháló rácspontjaihoz illesztve telepítették és a kezelők feladata a berendezés működtetése a diszpécserközponttól kapott instrukciók alapján.

– Az országos meteorológiai szolgálattal együttműködve pedig hatékonyan működik a rendszer – jegyzi meg Szendrei László. Szavai szerint a különleges fejlesztés a megyében beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert inkább azokban a régiókban volt nagyobb jégkár a májustól eltelt időszakban, amelyek az országhatár mentén fekszenek. Az elnök emlékeztetett továbbá, a jégkármérséklő rendszer kiépítése egy olyan jelentős projektje volt a kamarának, amely minden gazdálkodónak előnnyel járt.

Maga az eszköz nem túl attraktív, de nem is ez a lényeg. A célját ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján eléri Fotó: Berán Dániel

– Minden egyes elköltött forinttal a számítások szerint 33 forint termelési értéket tudunk megóvni csak a mezőgazdaságban. Minden esztendőben az éves kamarai tagdíjbevétel tízszeresét, 50 milliárd forintnyi kárt tudunk megelőzni a rendszerrel, úgy, hogy a gazdáknak ez egy plusz forintjába sem kerül: a kárenyhítési alapba fizetett összegen felül nem kellett további kiadással ­számolniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában