Fejlesztések

2019.02.04. 11:30

Tovább emelkedik a bölcsődék száma Eger és környékén

Megyeszerte emelkedik a bölcsődék száma, a térségben sincs ez másként. Idén több helyen is újak épülnek, van, ahol hamarosan már fogadják is a gyerekeket.

Süli Kinga

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Márkus Attila

Ostoroson tavaly kezdték el a mi­ni­böl­cső­dé­nek kiválasztott, a Kossuth és Hunyadi utcák kereszteződésénél található épület felújítását. Az intézmény várhatóan idén tavasszal nyitja meg kapuit a legkisebbek előtt, hét gyermeket tudnak majd fogadni – számolt be Böjt László.

A településvezető hozzátette, olyan telket választottak, ahol tudnak még építkezni, ha a későbbiekben esetleg a bölcsőde bővítésére lenne szükség. Mint mondta, ennek nagy a valószínűsége, ugyanis egyre több a fiatal család a településen, akiknek nagy igényük van a bölcsődére. Az intézményben jelenleg még az átalakítási munkálatok tartanak, hátravan még a burkolás és a szigetelés, de az udvaron is van még mit tenni. A bútorokat, játékokat, és egyéb szükséges eszközöket már beszerezték, sőt, már a két leendő munkatársat is kiválasztották. Jövő héten egy találkozón egyeztetnek a helyi kisgyermekes szülőkkel, hogy ki szeretné bölcsődébe járatni a gyermekét, és ha minden megfelelően halad, még tavasszal megnyitják az új intézményt.

Verpeléten és Noszvajon is kétcsoportos, összesen huszonnégy férőhelyes bölcsődét szeretnének kialakítani. A város már sikeresen pályázott is bölcsire, 180 millió forint támogatást nyertek egy teljesen új építésű intézményre. Noszvajon a következő hónapokban nyújtják majd be a bölcsődei pályázatot, de mivel a település minden kritériumnak megfelel, bíznak benne, hogy sikerrel indulhatnak a tenderen. Mindkét helységben évről évre egyre több gyermek születik, ezért nagy igény van a legkisebbeket befogadó intézményre.

Az ostorosi bölcsődében a felújítást követően hét kisgyermeket tudnak majd fogadni Fotó: Márkus Attila / Heves Megyei Hírlap

Egerszalókon az önkormányzat idén önerőből nyit egy minibölcsődét, az intézménynek otthont adó épület felújítása már tavaly elkezdődött – tudatta Varga István. A polgármester kiemelte, egy nagyobb, új építésű bölcsődét is terveznek, ám azt csak pályázati forrásból tudnák megvalósítani, ezért úgy döntöttek, hogy amíg nincs rá támogatás, önerőből segítenek a kisgyermekes családokon. Makláron is terveznek egy önkormányzati bölcsődét, ám ennek részleteiről a község idei költségvetésének tárgyalása után várható bővebb információ.

Felsőtárkányban már hosszú évek óta működik bölcsőde, amelyet tavaly támogatásnak köszönhetően felújított az önkormányzat, így szebb, korszerűbb körülmények között gondozzák a kisgyermekeket.

További fejlesztések várhatók

A kormány bölcsődefejlesztési programja a következő években is folytatódik, egyebek között a férőhelyek számának bővítését és a működtetéséhez magasabb támogatás biztosítását tervezik – mondta el Novák Katalin egy komáromi bölcsőde avatóján nemrégiben. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte, a jövő év végére minden településen, ahol legalább negyven, három év alatti gyermek él, vagy öt olyan család, ahol igénylik a szülők a bölcsődét, az önkormányzatoknak létre kell hozni az intézményt, amelyhez a forrást a kormány biztosítja. Szavai szerint a személyzet megbecsülésére is ügyelnek, a felsőfokú gyermekgondozók fizetése átlagban ötven százalékkal emelkedett, és a többi dolgozó is jelentős bérfejlesztéshez jutott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában