1920

2019.06.04. 18:34

Trianon: történetünk legsúlyosabb tehertétele volt

Megemlékezés a békeszerződés 99. évfordulója alkalmából.

M. H.

Számos egri szervezet hajtott fejet a megemlékezésen Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

„Mert nem lehet feledni, nem, soha, amíg magyar lesz és emlékezet, jog és igazság, becsület, remény, hogy volt nekünk egy országunk e földön. Melyet magyar erő szerzett vitézül, s magyar szív és ész tartott meg bizony. Egy ezer évnek vére, könnye és verejtékes munkája adta meg szent jussunkat e drága hagyatékhoz” – e Juhász Gyula idézettel kezdte beszédét Martonné Adler Ildikó, Eger alpolgármestere a nemzeti összetartozás napján tartott megemlékezésen. Elmondta, az 1920. június 4-ei trianoni békediktátum a magyar történelem legsúlyosabb tehertétele volt.

Számos egri szervezet hajtott fejet a megemlékezésen Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Erkölcsi kötelességünk megtanítani gyermekeinket, unokáinkat arra, hogy álmukból ébredve is fel tudják sorolni a leszakított vármegyék magyar városait, jelentősebb hegyeit, folyóit. Ne legyenek kétségeik arról, hol élnek, s milyen nyelvet beszélnek a székelyek – tette hozzá.

A beszédet követően ünnepi műsort adtak elő az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium diákjai, majd a megemlékezés koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában