EGER

2018.09.17. 20:42

Új múzeumpedagógiai módszereket mutattak be

A tanácskozáson szó esett a vármúzeum nyári táborairól, az új foglalkoztatási formákról, illetve az intézmény múzeumpedagógiai törekvéseiről is.

Sz. K.

Hogyan jut el oda egy műtárgy, hogy múzeumpedagógiai program legyen, miként elevenítenek fel s alakítanak át az oktatás részévé egy régi mesterséget úgy, hogy az a gyerekek számára érthető legyen – egyebek között erről szólt hétfőn az Egerben megrendezett múzeumpedagógiai megyei szakmai nap.

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című eseménynek a Dobó István Vármúzeum adott otthont, de a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ is aktív résztvevője volt a rendezvénynek, amelyet – a szakmai előadások mellett – számos interaktív program színesített: a résztvevők egyebek között láthattak egy élő történelmi bemutatót a várt kazamatarendszerében

Az előadás sokakat vonzott. Fotó: Berán Dániel

– Most megmutathattuk azokat az új módszereket, melyeket az elmúlt évben folyamatosan kipróbáltunk múzeumpedagógiai foglalkozások során – mondta a Heolnak kérdésére Király Júlia, a Dobó István Vármúzeum osztályvezetője. – Arról is szóltunk, hogyan vonjuk be a családokat a múzeumpedagógiába, miként hozzuk be őket a múzeumba. Szó esett szakmai műhelyeinkről is, melyek során új kínálatunkat alakítjuk ki, bevonva azokat, akiknek készítjük azokat.

Kiemelte, az egyik legújabb, legérdekesebb módszer az élő történelem. Ez azt jelenti, hogy az adott történelmi korszakban különböző karaktereket „alakítanak ki”, ez lehet például egy szabó özvegye, vagy egy felnémeti jobbágyasszony, s e figurák mesélik el a látogatóknak az adott korszakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában