Beruházás

2019.04.27. 20:00

Újabb naperőművet tervez a mátrai cég

Az energia területén sok újdonság várható a következő évtizedben. A közelmúltban interjút adott a Portfolio.hu-nak Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke. Ebben a gazdasági lapnak elárulta, a villamos energia ­nagykereskedelmi ára tavaly drasztikusan – 40 euróról stabilan 50 fölé, de néha a 60 eurót is meghaladóan – emelkedett. Ennek köszönhető, hogy eredményességük javult, dacára a 2018-as problémáknak, a termelés csökkenésének.

Tóth Balázs

DCIM/198MEDIA/DJI_0289.JPG

Az energia drágulásának oka egyébként az volt, hogy a szennyezési jogok díjai emelkedtek, de a szélerőművek sem termeltek annyi áramot, mint korábban. Fontos történés volt, hogy a most megvásárolt szén-dioxid-kvóták 2030-ig érvényesek, s ebből a bankokon kívül a termelőknek is be kellett szerezniük. Az energiapiac is megmozdult, hiszen a legtöbb vevő általában másnapra vásárolja az áramot.

Orosz Zoltán, a Mátrai Erőmű Zrt. erőműfejlesztési és stratégiai igazgatója portálunknak kifejtette, a nemrégiben átadott bükkábrányi naperőmű az első az ottani telephelyük meddőhányóin, de további hasonló 20 megawattos, vagy nagyobb méretű fotovoltaikus erőműveket terveznek oda. Azon túlmenően Halmajugrán is szeretnének elkezdeni hasonló fejlesztést a közeljövőben. A jelenlegi erőmű 32 hektáron terül el, s a következőkben is 30 hektáros területekkel kell számolni, ha hasonló teljesítményűeket építenek. Több ezer hektárnyi üres területük van, de nem mind hasznosítható erre a célra. Ugyanakkor több száz hektár olyan föld áll rendelkezésükre, amely kellőképpen sík, és kis beavatkozással a célra alkalmassá tehető.Kifejtette, a fejlesztési terveket éppen most dolgozzák ki.

Foglalkoznak az energiatárolás kérdésével is. Bükkábrányban a naperőműhöz kapcsolva akkumulátoros megoldások jöhetnek szóba, ilyet is terveznek, de majd az első tesztek után döntenek, melyik alkalmas a feladatra. Visontán decentralizált szivattyús energiatározó megoldásokkal is számolhatnak. Ezek kapcsolódnak a bányaműveléshez is, hiszen annak végén a területen egy zárótó alakul ki, amelyet hasznosíthatnak szivattyús tározóként.

Nemrégiben adták át az ország legnagyobb naperőművét Bükkábrányban Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Visontán ezenkívül egy kombinált ciklusú gázblokk (ennek kapacitása 500 megawatt lenne) építését tervezi a társaság, valamint a jelenlegi alternatív tüzelőanyag hasznosítását átirányítanák egy dedikált biomassza- és RDF-hulladéktüzelésű blokkba. Utóbbi az energetikailag hasznosítható tüzelőanyagokat jelenti, s a létesítményt villamosenergia-termelése mellett kapcsolt hőszolgáltatásra is használják. A válogatott háztartási hulladékot magas hatásfokkal lehet eltüzelni, s mivel jelentős ipari parkjuk van, gőzzel, árammal az ott lévő cégeket szolgálnák ki a blokkal.

Nagy terveik vannak 2030-ig

A lignites kapacitásból 2029-ig 600 megawattot szeretnének üzemben tartani, 200 megawattot ez év végén és jövőre leállítanak, mivel az EU előírásai szerint a két kisebb blokk nem működhet tovább. A szénre 2029-ig építenének Valaska József Portfolio.hu-nak adott interjúja szerint. Elmondta azt is, 2030-ra 1600 megawattossá fejlődne az erőmű, ebből 500 megawatt a gáz, 100 megawatt a biomassza, 31 megawatt az RDF lesz, megépül 600 megawatt tárolói kapacitás, és 400 megawatt napenergiában is gondolkodnak Bükkábrányban és Visontán. Az energiatároló kapacitásban még sok változás lehet a következő évtizedben, hiszen a technológia folyamatosan fejlődik. Elképzeléseik szerint a hazai piacból 15 százalékkal részesülnének, és évente mintegy 100–120 milliárdos árbevételt akarnak termelni. Várhatóan változnak majd a fogyasztási szokások is az elektromos autózás miatt, távlatokban erre is készülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában