új képviselő-testület

2019.11.12. 14:00

Üzengetések, viták jelzik, megosztott Hort a választás után

Az új képviselő-testület megalakulásával sem zárultak le a viták a nagyközségben. Az üzengetések mögött szinte tapintani lehet a feszültséget.

Tari Ottó

„Tisztelt Falumbeliek!” Ez a megszólítás újabban minden közleményben, félhivatalosban és nem hivatalosban is szerepel a községben: ezzel kampányolt Kerek Oszkár, az előző polgármester, ezzel replikázik Juhász László, az új településvezető, sőt, már a történteket kommentáló állampolgárok is hasonló felütéssel kezdik mondandójukat.

Megtörtént az átadás-­átvétel

Csak a harmadik nekifutásra sikerült lebonyolítani a polgármesterváltáskor szokásos átadás-átvételt, amely más önkormányzatoknál többnyire formalitás. Az általunk ismert indokok szerint először azért nem történt meg a hivatalos aktus, mert az új polgármester, Juhász László tételes „leltárt” szeretett volna, amire sem a kormányhivatal tisztviselői, sem az előző vezetés nem volt felkészülve. Másodszor a betegállományba vonuló jegyző nem volt ott a hivatalban, noha a jelenlétét a felek elengedhetetlennek tartották volna. A jegyző személyével kapcsolatos híresztelés egyébként – amit ő nem cáfolt, de nem is erősített meg –, hogy távozhat munkahelyéről.

Az interneten üzengetnek

A politizálás terepe a napokban a közösségi médiára tevődött át. Az önkormányzat honlapján Juhász László polgármester és a képviselő-testület rövid bejegyzést tett közzé arról, hogy a grémium megtartotta alakuló ülését. Alpolgármesternek Molnár Ferencet és Szalainé Dencs Zsuzsannát választották meg, a pénzügyi bizottság elnöke pedig Kassa László lett. Utóbbi évtizedeken át vezette a községet tanácselnökként és polgármesterként. A közlemény sejtelmes mondattal zárul: „A nehéz körülmények ellenére az önkormányzat dolgozik a megoldásokon, folyamatosan végzi a munkáját” – írják, ám a részleteket nem fejtik ki bővebben.

Tavasz a nagyközségben. Az itt élők a jövőben is szeretnének békében és nyugalomban élni Archív fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Kerek szerint minden rendben

Kerek Oszkár expolgár­mester a minap a Facebookon hosszabb írással jelentkezett. Szerinte például az aláírási ceremónia azért húzódott el, mivel – idézzük – „nem a jegyző által elkészített, jogszabályoknak megfelelő jegyzőkönyvet, hanem egy ismeretlen forrású, átírt jegyzőkönyvet kaptam. Ennek tartalmáról az átvevő nem egyeztetett velem, ezért háromszor is korrigálni kellett a jelen lévő kormánytisztviselők egyetértésével, hogy jogszerű legyen”. De az a megjegyzése is érdekes, amely szerint a pénzügyi mérleg „a szakmai­atlan és megalapozatlan vádakkal ellentétben pozitív, most is, mint azt éveken át megszokhatták” … Úgy véli, „szerencsésnek mondhatja magát az új településvezetés, hogy jól működő önkormányzatot vehet át, nem úgy, mint mi 2006-ban, amikor az elődömtől veszteségesen vettük át azt. Akkor 80 millió forint volt a költségvetés hiánya” – közli, hozzátéve: jelenleg csaknem 69 millió forint a többlet.

Átvilágíttat az új vezetés

„Kedves Falumbeliek! Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2019. november 7-én az átadás-átvétel megtörtént. Maradtak nyitott kérdések, amelyeken dolgozunk. Folyamatban van egy független könyvvizsgálói átvilágítás”… „A vizsgálat befejezése után tájékoztatjuk a Tisztelt Polgárokat”. Juhász László polgármester és a képviselő-testület e néhány sorral zárta rövidre a vitát.

A gyűlölködők keressék fel gyógyszerészüket!

Nem csak a helyi politikusokat foglalkoztatják a községet érintő hírek. Az interneten számos bejegyzés található, amelyek szerzői egyik vagy másik fél mellett kötelezik el magukat. Egy idős lokálpatrióta asszony az alábbiakat írta: Az elmúlt hetekben döbbenten szemléltem, milyen gyűlöletáradat söpört végig a falunkon. Két, tőlem fiatalabb korosztályba tartozó emberről van szó, akiket gyerekkoruktól ismerek, akiket eddigi életük alapján tiszteletre méltónak tartok. A magam részéről ezúton köszönöm meg volt polgármesterünknek mindazt, amit az elmúlt tizenhárom évben a falunkért tettek. Az újonnan bizalmat kapott polgármesterünknek pedig őszintén kívánom, hogy munkájukat kitartással, mindannyiunk megelégedésére tudják végezni. Akik pedig továbbra sem tudnak mit kezdeni gyűlölködésükkel, mielőtt tovább fertőznék falunkat, ajánlatos mielőbb felkeresniük kezelőorvosukat vagy gyógyszerészüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában