Bérezés

2019.07.20. 15:30

Van, hogy túl keveset fizet a foglalkoztató, vagy feketén alkalmaz

Száznál kevesebb esetben derült ki, hogy túl keveset fizet­ a foglalkoztató, de megyénkben is volt rá példa.

Tóth Balázs

A munkaügyi hatóság közzétette annak a februári rendkívüli ellenőrzésnek a statisztikai adatait, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen folytattak le. Az akcióban arra voltak kíváncsiak, hogy a munkáltatók ­mennyire tartják be a kötelező legkisebb munkabérre és garantált bérminimumra irányadó szabályokat. Bár ezt viszonylag kevesen szegték meg dokumentáltan, azért akadt rá Heves megyei példa.

A példatárban hozott esetek szerint rögtön az akció elindulásának másnapján, február ­12-én folytattak le helyszíni ellenőrzést egy vendéglátóhelyen, amelynek során a munkavégzés közben talált gyorséttermi eladó munkakörű munkavállalót tanúként hallgatták meg. A dolgozót egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló szóbeli megállapodás alapján foglalkoztatták, ám a munkavállaló a munkaidejéről hiányos nyilvántartást mutatott be.

Tanúvallomása szerint vendéglátóipari végzettséggel nem rendelkezett, órabére pedig 2019-ben is csupán 675 forint volt, mely alapján a 10 órás munkavégzései után 6 ezer 750 forint munkabért szokott kézhez kapni. A munkavállaló részére megállapított és kifizetett órabér nem érte el a kormányrendeletben 2019 -re megállapított minimálbéres órabér 85 százalékát (a minimál órabér 857 forint), továbbá a 8 órán felül teljesített rendkívüli munkavégzéseit sem ellentételezték. A meghallgatott munkavállaló a kifizetett munkabér elszámolásáról írásbeli tájékoztatást nem kapott. A 10 óra tartamú munkaideje alatt egyedül végzett munkát, munkaközi szünetet nem kapott. A munkáltató a hatósággal együttműködő magatartást tanúsított, a megállapított szabálytalanságokat elismerte, mulasztását megszüntette.

A hatóság egyébként országosan 1037 munkáltatót ellenőrzött, kiemelt figyelmet szentelt az építőipari és kereskedelmi cégeknek. Ötből négy vállalkozásnál volt valamilyen jogsértés, amely az ellenőrzött 3316 dolgozó háromnegyedét érintette. A szabálytalanságok egy része olyan súlyos volt, illetve ismételt szabályszegésnek minősült, hogy 258 esetben bírság lett a vége.

A minimálbérrel és garantált bérminimummal kapcsolatos jogsértések 93 munkavállalót érintettek szerte az országban az ellenőrzött cégeknél. A szabálytalanságot továbbra sem találták jellemzőnek a hatóságok, hiszen tavaly nyolcezer munkavállalóból 192-t érintett ez a szabálytalanság.

Több mint száztíz foglalkoztatott nem kapta meg időben a bérét, kilencvennél pedig a pótlékok kifizetésével volt probléma. Komoly gond volt a feketemunka, az ellenőrzött dolgozók majdnem ötöde, 620 ember nem volt bejelentve, s a cégek harmadánál fordult elő hiányos, hamis nyilvántartás, illetve a nyilvántartás hiánya. Mindkét kategória az építőiparra volt jellemző.

Több mint hatszáz dolgozó jogait csorbították a munkaidő-beosztás, illetve a munkaidőkeret szabálytalanságaival. Főként a vendéglátás és a kereskedelem volt az érintett, de a feldolgozóiparban is jócskán előfordult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában