Dél-Heves

2018.06.04. 11:30

Végre indul a csatornázás, megújul a tisztító

Több évtizedes lemaradást pótolhatnak hamarosan a hevesi térség néhány településén, hiszen végre modern technológiájú szennyvízhálózat épülhet ki.

Berecz Renáta

Régóta várnak Tarnamérán a csatornázás megvalósulására, hiszen a falu háztartásai jobb híján még mindig derítőbe gyűjtik az a keletkezett szennyvizet. Nemrégiben azonban pozitív elbírálást­ kapott pályázatuk, melynek a helyi önkormányzat a projektvezetője.

Mint arról a falu polgármestere beszámolt, a napokban már a konzorciumi szerződést is aláírták az érintettekkel, Boconáddal és Nagyfügeddel, a közös projekt több mint hárommilliárd forintból valósul meg.

Tímár László szerint bár még sok előkészítő munka van – tervezés, engedélyeztetési eljárások, közbeszerzési eljárás lefolytatása –, már elindult a megvalósítási folyamat. – Ez pedig mindenképpen ­örömteli, hiszen a helyiek költségei is csökkennek a hálózat kiépülésével – vélekedett a faluvezető. Jelenleg ugyanis a lakóknak kell elszállíttatni a szennyvizet Hevesre vagy ­Gyöngyösre, ennek pedig jókora költsége is van.

 

A beruházás jövő tavasszal indulhat el, a tisztítótelepet pedig Tarnaméra külterületi részén fogják elhelyezni. Ehhez csatlakoztatják majd a már említett két település csatornahálózatát. A polgármester elmondta, a modern technológiájú rendszer segítségével a környezetterhelés is megszűnik. Szavai szerint mindez óriási fejlődést jelent a falunak, hiszen a már említett előnyökön kívül vállalkozásokat is vonzhat a településre. Hangsúlyozta, hogy azokon a helyeken, ahol ki lesz építve a rendszer, de az érintett úgy dönt, nem köt rá, számolnia kell a talajterhelési díj megfizetésével.

Szintén nagy volumenű beruházás indulhat el rövidesen Hevesen, ahol a már meglévő tisztítótelepet fogják modernizálni. A polgármester szavai szerint a már elavult telep helyén olyan új technológia létesül, mely néhány régi műtárgyat felhasználva gazdaságosabban, s kapacitását tekintve is hatékonyabban szolgálja ki a városlakókat.

Sveiczer Sándor arról tájékoztatott, a jelenlegi erőforrásokkal már nem képesek kezelni a növekvő szennyvíz mennyiségét, például egy nagyobb esőzés alkalmával. A pályázatot több településsel – Solt, Cserkeszőlő, Tiszabő – együtt valósítják meg, mindezt közel ötmilliárd forintból. Emellett a pályázat részeként Heves csatornázatlan részeire, valamint Heves-Alatkára is agglomerációs felülvizsgálat készült. Kiemelte, a városrészen így csökkenne a talajterhelés, tisztábbak lennének a környező talajok, javulna a népszerű horgásztavak vízminősége is.

Mint elmondta, jelenleg a vízjogi létesítési engedélyeztetés van folyamatban, s terveik szerint még idén megindulhat a kivitelezés, akár már szeptemberben.

Jó a lakóknak és a környezetnek is

A több milliárd forintos beruházásokról a térség országgyűlési képviselője elmondta, a hevesi műtárgy teljes megújulására már nagy szükség van, főleg, hogy később az ­Alatkán keletkezett szenny­vizet is ott fogják megtisztítani. Szabó Zsolt szerint a tarnamérai beruházás­ fontos előrelépés a projektben részt vevő településeknek. Úgy véli, a hálózatok kiépülése emelni fogja az ott lévő ingatlanok értékét is, s a talajt sem szennyezik. Emellett ipari üzemek létesítésének is kedvező feltételeket teremtenek.

 

Címkék#Heves

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában