III. Szalajka Kupa

2020.03.08. 14:48

Volt izgalom az országos vércsapa versenysorozat első szilvásváradi rendezvényén

A Magyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület (MOVKE) és a Magyar Tacskókopó Klub szervezésében vasárnap rendezték meg a III. Szalajka Kupát. A verseny a 2020. évi CACT Nehezített és Kölyök Vércsapa versenysorozat első állomása. volt. Két hét múlva a Bakony, áprilisban a Göcsej kupával folytatódik a sorozat.

Sike Sándor

Egy tucat vadászkutya és gazdája sorakozott fel a verseny hivatalos megnyitóján a Szalajka-völgyben vasárnap délelőtt. Az időjárás ugyan kedvező volt, ám a versenybírók gondoskodtak arról, hogy a feladat teljesítése közben alaposan megizzadjanak a négylábú kedvenceiket irányító versenyzők. Ami az ebeknek az ösztöneikben van, követni a megsebzett vad vérnyomát, az gazdáiknak bizony a hegyre fel és a hegyről lejutás kemény próbája volt.

 

A sorsolást követően munkatársaink az egyes sorszámot húzott páros (kutya és gazdája) nyomába eredtek és volt mit kapaszkodni a mintegy háromnegyed órás keresés idején. A Csepel szigetről érkezett Üveges György szálkás szőrű tacskójával követte a vérnyomot, mi pedig az úgynevezett koszorúban (kísérők) őket. Végül egy patak medrében megtalálták a sebzett vadat imitáló valódi őzfejet. A tacskónak ez a negyedik versenye volt és derekasan helyt állt. Üveges úr szerint ez a terep most az átlagostól keményebb volt.

A verseny helyszínén találkoztunk érdekes párosokkal is. Jancsó Julianna például egy szibériai lajkával vágott neki a vad megkeresésének. Szerinte vércsapára ritkán használják ezt a fajtát, inkább a vad hajtására alkalmasak, kint Oroszországban pedig mindenes kutya. A Magyaralmásról érkezett Kormos Adrienn egy 11 hónapos weimari vizsla szukával versenyzett. Elmondása szerint a kutya nagyon fiatal még, de nem lehet elég korán kezdeni. Ez volt az első vércsapája a vizslának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában