heves megye

2017.11.15. 07:00

Milliós károkat okoz, ha nem zárjuk el időben a kerti csapot

Több tízezer forintos kártól óvhatjuk meg magunkat, ha a tél beállta előtt betartunk néhány szabályt. Idén Sirokban fordult elő milliós vízkár a figyelmetlenség miatt.

B. K.

Ezt megelőzendő hasznos tudnivalókra ­hívja fel ügyfelei figyelmét az Észak-Magyarországi Regionális Vízmű Zrt. (ÉRV Zrt.)

Hangsúlyozzák, a vízvezetékek és az ivóvízmérők fagy elleni védelme a ­belső hálózaton a felhasználók fe­ladata­. A megrongálódott ­ivóvízmérő javításának, pótlásának, szerelésének, hitelesítésének költségeit a fogyasztó köteles a szolgáltatónak megtéríteni. A károk elkerülhetők, ha rendszeresen megvizsgáljuk, hogy nincs-e víz az aknában, ellenőrizzük az aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását.

Rendszeres karbantartással a károk elkerülhetők Fotó: MW

A fedlap belső felületét az akna nyílásánál megfelelő szigeteléssel, például hungarocellel lássuk el. Ha a mérő, illetve a csövek a talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, ajánlatos külön hőszigetelésről gondoskodnunk. A lakótelepi házakban az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelik fel. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy az ­ivóvízmérő fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. A lakatlan ingatlanoknál vagy a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok esetén az ivóvízmérő és a felhasználói vízhálózat víztelenítését feltétlenül el kell végeznünk. A víztelenítéskor ügyeljünk a víztelenítendő csőszakasz előtti elzáró szerelvény cseppmentes elzárására, és erről minden esetben győződjünk meg, ellenkező esetben egész télen szivároghat a víz.

Az ÉRV Zrt. szakemberei gyors és egyszerű technikát javasolnak az állapotellenőrzésre és a hálózat tesztelésére: zárjuk el gondosan valamennyi vízvételi hely kifolyószerelvényét és nézzük meg a vízmérőt. Ha a legkisebb csillagkerék mégis pörög, valahol szivárgás lehet a hálózaton, ezért érdemes szakemberrel ­átnézetni a rendszert. Ajánlatos havonta egyszer ellenőriznünk az ivóvízmérő aknát. A cég szolgáltatási területén jelentkező probléma esetén hívja az ÉRV Zrt. szakembereit a +36-48/514-550-es telefonszámon!

Ajánlófotó: Shutterstock

B. K.

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában