vízhiány

2017.07.22. 11:52

Aszály: akadozhat az ivóvíz-ellátás Rómában

A hatóságok megtiltották az olasz főváros vízszolgáltatójának, hogy Róma természetes víztározójából, a Braccianói-tóból szivattyúzzanak vizet, mivel a hőség miatt a tó vízszintje túlságosan lecsökkent.

Ivóvíz-ellátási nehézségekre lehet számítani a július végétől Rómában, ahol a hónapok óta tartó rendkívüli hőség okozta szárazság miatt újabb vízkorlátozási intézkedéseket rendeltek el a hatóságok. Lazio régió hatóságai ugyanis megtiltották az olasz főváros vízszolgáltatójának (Acea), hogy július 28. után a Braccianói-tóból szivattyúzzanak vizet. Az Acea élesen tiltakozott a hatóságok döntése ellen, és arra figyelmeztetett, hogy emiatt a rómaiak vízellátása akadozni fog: július végétől az olasz fővárosban várhatóan több helyen naponta több órára szünetelni fog az ivóvíz-ellátás. A korlátozás mintegy 1,5 millió embert érinthet.

A rendkívüli szárazság miatt Rómában először az éjszakai víznyomást csökkentették, majd az utóbbi hetekben több tucatnyi köztéri kutat zártak el, hogy spóroljanak a vízzel.

A meteorológiai előrejelzések nem sok jóval biztatnak, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás, és több olasz városban akár a 40 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletekre is lehet számítani.

Címkék#vízhiány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!