Zöld út

2017.07.22. 09:29

Lengyelország legalizálja a marihuána fogyasztását

A gyógyszertárak árulhatják a kábítószert, de csakis orvosi javallatra, azaz receptre. A legalizálás célja, hogy könnyebben hozzájussanak a szerhez a krónikus betegek.

Lengyelország legalizálta a marihuána fogyasztását gyógyászati célra, az engedélyező törvényt már alá is írta Andrzej Duda államfő – adta hírül pénteken a PAP lengyel hírügynökség. A legalizálás célja, hogy könnyebben hozzájussanak a szerhez azok a betegek, akik krónikus fájdalommal, émelygéssel hányingerrel küszködnek például kemoterápiás kezelés, szklerózis multiplex, görcshajlam, más szerekkel nem kezelhető epilepszia okán.

Az eredeti javaslatban – amelyet a Kukiz'15 nevű, ellenzékben lévő, harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés kezdeményezett – az is szerepelt, hogy a betegek termeszthessenek gyógyászati célból maguk marihuánát, ám ezt nem engedélyezi továbbra sem az új szabályozás, amely a törvény kihirdetése után három hónappal lép életbe.

A lengyel egészségügyi minisztérium és a parlament egészségügyi bizottsága közölte, hogy figyelni fogja, miként működik az új szabályozás a gyakorlatban, és nem zárta ki, hogy módosít rajta a jövőben szükség esetén.

Európában a gyógyászati marihuána forgalmazása legális a hajdani szocialista országok közül Csehországban, Szlovéniában, Horvátországban, Macedóniában.

Címkék#marihuána

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!