felszólítás

2017.07.20. 16:54

Szijjártó: az Európai Bizottság hajtóvadászatot indított néhány közép-európai ország ellen

Az Európai Bizottság olyan közép-európai országokat „pécéz ki”, amelyek őszintén és világosan beszélnek az európai kihívásokról, és képesek voltak hatékony válaszokat adni azokra − mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek.

Budapest, 2017. július 19. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Sicta Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) fõvárosi székházában 2017. július 19-én. A francia autóipari gyártó 3,4 milliárd forintos beruházással bõvíti felsõzsolcai alkatrészgyárát, ebbõl a magyar kormány 437 millió forint támogatást biztosít. MTI Fotó: Kovács Attila

A tárcavezető azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy szerdán az igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a lengyel kormányt az Európai Bizottság, „súlyos aggodalmának” adva hangot amiatt, hogy a tervezett változtatások alááshatják a bírói függetlenséget Lengyelországban.

Az Európai Bizottság hajtóvadászata keretében „hol Magyarországot, hol Lengyelországot pécézik ki maguknak”. Ennek újabb állomása, hogy a bizottság ismételten be akar avatkozni a lengyelek belügyeibe − mondta Szijjártó Péter.

A bizottságnak az lenne a feladata, hogy a szerződések betartása felett őrködjön, nem pedig az, hogy „politikai testületként lépjen fel, és pláne nem az, hogy politikai alapú megnyilatkozásokat tegyen”. Az Európai Bizottságnak ez a mostani „akciója” az európai szabályokkal és az európai alapértékekkel is ellentétes, „meg vagyunk döbbenve azon, hogy a hajtóvadászatnak újabb állomásához érkeztünk” − fogalmazott a tárcavezető.

„Kiállunk Lengyelország mellett, és arra szólítjuk fel az Európai Bizottságot, hogy ne terjeszkedjen túl a saját hatáskörén, és ne akarjon eljárni politikai testületként, mert az Európai Unióban a politikai testület az Európai Tanács, vagyis az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek testülete, nem pedig az Európai Bizottság”

− emelte ki Szijjártó Péter. Hozzátette: Magyarország barátságáról és szolidaritásáról ezúton is biztosítja Lengyelországot, délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök erről levélben is biztosította a lengyel kormányfőt.

Csütörtökön megszavazta a lengyel parlament alsóháza (szejm) a legfelsőbb bíróságról (SN) szóló törvényjavaslatot, amelyet korábban az ellenzék és az Európai Unió is élesen bírált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!