Kultúra

1970.01.01. 00:00

Mézes édes- mézeskalács díszítés a várudvaron

A Végvári Vigasságok történelmi fesztivál keretein belül július 21-én, szerdán a várudvaron a gyerekek Dallos Zsolt, mézeskalács készítő segítségével tehették próbára kreativitásukat a mézeskalács díszítésben.

G. Molnár Krisztina

Tojásfehérjével készült cukormázat, színes cukrokat és különböző magvakat használhattak fel az alkotás során. Az egri származású mester elmondta, hogy a hagyományos mézeskalácsformákat, mint a madarat, a huszárt, a babát vagy éppenséggel a puszedlit is leginkább ezekkel az anyagokkal ékesítik, de gyakran használnak tojásfehérjébe kevert ételfestéket, amelyet később rászárítanak a mézeskalácsformára.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A díszítéshez színes cukrokat és magvakat használtak a gyerekek. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Ezen felül hozzátette, hogy az emberek sokszor azt hiszik, hogy a mézeskalácsot, mint ahogy azt a házilag készített változatban is teszik, egy délután alatt el lehet készíteni és csak ki kell díszíteni, holott egy adag tésztából egy egész hét alatt készülnek el a még díszítésre váró darabok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!