Kultúra

2008.01.18. 14:17

Adócsökkentéssel is támogatnák a műemlék-tulajdonosokat

Nagyon sok támadás érte az egriek részéről a műemlékvédelmi hatóságot, mert lassú volt az építési engedélyek kiadása. Vádként jelentkezett az is, hogy túl szigorúak az előírások, mondhatni vaskalapos az ügyintézés.

N. Z.

Pénteken dr. Mezős Tamás műszaki egyetemi professzort, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökét látta vendégül Habis László polgármester. Találkozójukat sajtótájékoztató követte, ahol a szakhatóság vezetője megígérte: a lehetőségei szerint segíti a várost. Egyebek mellett azért, mert itt „igazi barokkot” lehet látni.

Dr. Mezős Tamás elmondta, bízik benne, hogy a műemlékek tulajdonosai nem érzik csapásnak az épületüket. A hivatalban kidolgoztak egy elfogadásra váró támogatási rendszert, amellyel elismernék a műemlék-tulajdonosok közösségért hozott áldozatvállalását. Adócsökkentéssel, tulajdonosváltáskor az illeték meg nem fizetésével segítenék egyebek mellett az épületek állagmegóvását. Reményeik szerint állami támogatást is kaphatnak majd a műemlékek felújítására vállalkozók. A professzor úgy véli, hogy a műemlékvédelemnek nem lehet célja az állapotrögzítés. Az épületnek ki kell elégítenie a mai igényeket. Igaz, hogy tovább tart a tervezés, költségesebb a megoldás, az épületnek meg kell őriznie a jellegét, ugyanakkor szolgálnia is kell a lakója kényelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!