Kultúra

2008.02.11. 19:25

Sasszé jobbra: szlovák-magyar vetélkedés és bíráskodás

Félszáznál is több páros - köztük sok Szlovákiából érkezett versenyző - részvételével rendeztek Adácson nemzetközi amatőr táncversenyt. A zsűriben szintén helyet kaptak határon túlról érkezett szakemberek is.

HEOL

Hogy egy nemzetközi esemény kétnyelvű konferálással zajlik, abban semmi különös nincs. Az talán már kevésbé megszokott - kivéve talán a nemzetiségi programokat - hogy a „második nyelv” nem valamelyik világnyelv, hanem a szlovák. Pedig nincs ebben semmi extra: ha két ország versenyzői mérik össze tudásukat a parketten, hát célszerű mindkét náció számára a saját nyelvén közölni az információkat. Ráadásul a szlovák - Szlovákiából érkezett - műsorvezető palóc tájszólásra emlékeztető magyar megszólalásai különös bájt adtak az amúgy is csupa báj és kellem programnak. Ezért is fecséreltünk ennyi szót erre: mert olyan jó volt ezt látni-hallani, végre egy hely, ahol a politikának nulla szerepe van.

Annál több viszont a művészetnek. Az elhivatottságnak. A szépségnek. A zenének és a mozgásnak. A csodának. Komolyan.

Az alig hat-hét éves apróságoktól a felnőttekig minden korosztály képviseltette magát az Apollón tánciskola és a helyi művelődési ház szervezésében megtartott versenyen. A délelőtti standard programban csaknem negyven páros, a délutáni latin vetélkedésben pedig mintegy ötven ifjú vett részt. Suhantak a szoknyák, csusszantak a cipők, villantak a combok, csillogott a smink, mosolyogtak a táncosok, biztattak a tanárok és a szülők, szóval minden együtt volt a kiváló hangulatú versenyzéshez. Nem tisztünk megítélni a rendezést, de tény, hogy „kihallgattuk” néhány szülő beszélgetését, akik szerint ritka színvonalas környezettel és gördülékeny lebonyolítással találkoztak Adácson. Mindez a helyi szervezőknek - főként szülőknek -, a helyszínt biztosító művelődési háznak, valamint a támogatóknak köszönhetően alakulhatott így. Vállalkozók, intézmények, magánszemélyek és természetesen az önkormányzat is segítséget nyújtott a program megrendezéséhez.

A párosok pedig mindent beleadtak, egyfelől nyilván a jó helyezésért, másfelől a közönség szórakoztatása érdekében. Ez utóbbi mindenkinek sikerült,  a helyezésekkel természetesen csak a legjobbak büszkélkedhettek, a szigorú zsűri döntése nyomán. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!