Kultúra

2008.02.24. 16:54

Vadászbál Mátrafüreden

A tizedik alkalommal megtartott mátrafüredi Erdész-Vadász Bál védnöki szerepét Sirman Ferenc, a földművelésügyi tárca szakállamtitkára vállalta el, aki köszöntőjében kifejtette: a minisztérium, mint fenntartó a füredi középiskolát mindig kiemelten fontos oktatási intézményként tartotta, s tartja számon.

Faragó Zoltán

A kürtszavas üdvözlés után a hagyományos nyitó keringőt az iskola diákjai mutatták be. Ezt követte az erdészek és vadászok bor-, és pálinkaversenyének díjkiosztója három alkategóriában - a serlegeket a szakállamtitkár mellett dr. Magda Sándor, a Károly Róbert Főiskola rektora adta át.

A valódi gyümölcspálinkák közül Farkas Gábor kökénypálinkája lett a legjobb. A szőlő-, és borszármazékok között Bodrogi István muskotályos törkölypálinkája, a különleges italok mezőnyében Bodrogi István paprika ízesítésű párlata győzött. Majd következtek a borok: a fehérborok közül a zsűri Dunai György 2005-ös évjáratú, kései szüretelésű szürkebarátját ítélte a legjobbnak, vörösbor kategóriában pedig Simkó Zoltán 2006-os kékfrankosa vitte el a pálmát Galambosi Imre 2005-ös, 6 puttonyos tokaji aszúja előtt. Az Észak-Magyarországi régió első vadételfőző versenyének eredményhirdetése is ezen a bálon történt meg, a Domoszló-Kisnánai Vadászati Társaság képviseletében Lukovszki Józsefné vehette át az első díjat egy malacsültért, melyet csipkeízes pogácsával, párolt káposztával és áfonyás túrós lepénnyel tálaltak. A díjat Pallagi László, az Egererdő Zrt. Vezérigazgatója nyújtotta át.

Mindezek után előbb csak jelképesen verték csapra a gönci hordókat, majd a borajánlót követően szárazra is ürítették azokat, s elfogyasztották a többfogásos vacsorát, amelyben - az alkalomhoz illően- főként a vadételek domináltak. Az eseményt latintánc-bemutató és táncverseny színesítette, kísérő programként a tornateremben berendezett vadászati kiállítás szolgált. Éjfélkor minden résztvevő elénekelte a három himnuszt: a magyart, a székelyt, valamint az erdész-vadászt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!