Kultúra

2008.07.20. 15:07

Csézy szórakoztatta az Egri Páholy tagjait szombaton

Szombaton este, az Agria Összművészeti Fesztivál keretében, a Gárdonyi Géza Színház és a Hovéd Táncszínház közös produkciójában, új játszóhelyen, a Bazilika előtti lépcsősoron tekinthették meg az egri teátrumot támogató kör, az Egri Páholy tagjai a Fénylik titka Keresztfának című, passiójelenetekből eggyé szerkesztett előadást az Etnofon Társulás előadásában.

E. B.

A táncjáték létrejöttét XVIII. századi passiótöredékek és a magyar népköltészet drámai hagyományai ihlették. A varázslatos szövegekhez az erdélyi népzene, néptánckincs ősi rétegeiből merítettek dallam- és mozgásanyagot. Ilyesfajta előadások helyszínei a régi századokban templomkertek, templomtere voltak, ahol egyszerű emberek alakíthatták a vallásos tárgyú történetek szerepeit, s a szöveg, a mozgás, a zene csodálatos egységben szolgálták a mondanivalót. Ezt a hangvételt és ezt a hangulatot idézték meg Egerben, az Eszterházy téren az érdeklődő közönségnek, háttérben a Bazilikával, melyet bearanyoztak a lenyugvó nap sugarai.

A páholytagok az előadást követően a színházban gyülekeztek, ahol az Imola Udvarház által rendezett fogadást követően ünnepélyes pillanatok következtek. Mint minden évben, így most is az Egri Páholy tagjai előadásról előadásra leadják szavazataikat, kit tartottak a látottak alapján a legjobb színésznőnek illetve színésznek. A páholydíjat pedig mindig ilyenkor nyáron, az évadbúcsúztató összejövetelen kapják meg azok a művészek, akik a legtöbb szavazatot kapták az évad során.

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Az idei díjazottak: Mészáros sára és Hüse Csaba FOTÓ: Egres Béla
[/caption] A 2007-2008-as sorozat két legjobbjának a szavazatok alapján Mészáros Sára és Hüse Csaba bizonyult. Pusztai Ágoston szobrászművész Sellő című szobrát ők vehették át a páholytagok képviselőitől. Mészáros Sárának a díjat Pallagi László, az Erererdő Zrt. Vezérigazgatója, valamint a Wellpress Kiadó nevében Esterházi György adta át. A legjobb férfiszínésznek járó elismerést pedig Hüse Csaba dr. Hüse Gabriella közjegyzőtől vehette át, aki rokoni szeretettel is köszöntötte a népszerű színészt a díj elnyerésének alkalmából.

A Wellpress ajándékát Körtvélyesi Erzsébet ügyvezető igazgató nyújtotta át. A két fiatal színművész egy-egy palack nemes bort is kapott, melyet magától az alkotótól, Sike Tamástól, a hírneves egri borásztól kaptak meg kedves szavak kíséretében. Az ünnepélyes pillanatok után Jónás Zoltán, az est moderátora faggatta művészeinket, akikről a beszélgetés során arra is fény derült, hogy egy pár. Sára, amint kedvenc kikapcsolódásáról kérdezte a műsorvezető, elmondta, hogy legjobban futni szeret, mire Csaba hozzátette, hogy ő pedig a Sára utáni futásban leli leginkább örömét.

Az est további részében Csizmadia Tibor igazgató-főrendező ajánlotta a páholytagok figyelmébe a következő évad nagyszínpadi bemutatóit, s elárulta, hogy új tagokkal, Ötvös Andrással – akivel A konyha című darabban már találkozhattak az egri nézők –, valamint Szabó Emíliával – akit legutóbb A nagyratörőben láthattunk – erősödött a társulat. A Gárdonyi Géza Színház rendezői karát pedig egy Kossuth-díjas, Zsótér Sándor erősíti majd a 2008-2009-es évadban, aki egy nagyszínpadi és egy stúdió-rendezéssel mutatkozik be Egerben.

Az est sztárvendége Csézy a közelből, Bükkzsércről érkezett, s mint mondta Egerben is itthon van, hisz ezer szál köti a hevesi megyeszékhelyhez és a környékhez, ugyanis Mezőkövesdről, származik, méghozzá nem is akármilyen családból, hisz a felmenői közt található Kis Jankó Bori, a híres kövesdi hímzőasszony és mintaíró, a népművészet mestere, aki a matyó hímzések előrajzolója és továbbfejlesztője volt. Az Eurovíziós Dalversenyen hazánkat nemrégiben képviselő Csézy rövid műsorral kedveskedett a páholytagoknak, az utolsó dalt, a Beatles Yesterday című örökzöld slágerét a két díjazottnak, Mészáros Sárának és Hüse Csabának ajánlva.

Az Egri Páholy utolsó rendezvénye búcsút is jelentett, hisz Ráczné dr. Horváth Ágnest, a páholy ügyvivőjét egy esztendőre az Egyesült Államokba szólítja munkája. Habis László Eger város polgármestere egy csokor virággal kívánt jó utat neki, mielőtt a színház aulája átalakult volna táncparketté, ahol a kitartó páholytagok még rophatták kivilágos kivirradtig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!