Kultúra

2008.10.26. 13:50

Kányádi Sándor tudja, mi a magyar nemzet célja

Kányádi Sándor erdélyi magyar költő is vendége volt a gyöngyösi Kortárs Vers-Zene Fesztiválnak. Az író-olvasó találkozón a költő élete több mint nyolcvan évének tapasztalatait osztotta meg a közönséggel.

Juhász Marianna

Kányádi Sándor szerint ezek közül a legfontosabb, hogy ő már tudja, mi a magyar nemzet célja. Kijelentésével már a beszélgetés elején felkeltette az érdeklődők figyelmét, de a választ csak az est végén árulta el.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Érdekes és tanulságos történeteket mesélt Gyöngyösön Kányádi Sándor
[/caption] Ám az író-olvasó találkozón nem csak a titok iránti kíváncsiság tartotta ébren a közönség figyelmét, hiszen a költő előadásmódja, érdekes történetei is lebilincselőek voltak. A csaknem kétórás beszélgetésen Kányádi Sándor kitért a magyar nyelv anyaországi és határon túli használatának különbségeire is. Véleménye szerint itthon nem sok gondot fordítunk a nyelvőrzésre. A magyarországi nyelvhasználatot egy nagyon érzékletes hasonlattal illette a költő: olyan lezserül beszélünk, mintha az otthonunkban pongyolában járkálnánk.

Majd a költő a gondolatmenetet azzal fűzte tovább, hogy dicsérendő minden szellemi kincs, ami Magyarországon létrejött, éppen ezért fontos lenne, hogy mindenhol megismerjék. Kányádi Sándor szerint ehhez a legkiválóbb eszköz a internet.

- Ahhoz, hogy megmaradhassunk Európában, a világban, fel kell hurcolnunk mindent a világhálóra, amit jó, hogy kitaláltak. Ez egy olyan fontos lehetőség, mint régen a kereszténység felvétele volt. Illyés Gyulát idézve így valóban megteremthetnénk a hazát a magasban – nyomatékosította mondandóját a költő.

 Az Erdélyben élő költő mindezek után tért vissza a találkozó elején említett „magyarság titokra”, ami szerint a magyar nemzet célja nem más, minthogy az emberiség életének legvégéig továbbvigye, tanítsa és gyarapítsa a nyelvét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!