Kultúra

2008.11.21. 17:54

Adácson találkoznak a falusi színjátszók

Pénteken délután kezdődött Adácson a 12. Országos Falusi Színjátszó Találkozó. A hétvégén 13 amatőr színtársulat mutatja be előadását.

J. M.

Az Országos Falusi Színjátszó Találkozót egy kis nosztalgiázással nyitotta meg Kary József. A Heves Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakmai és Közművelődési Szolgáltató Intézménye közművelődési igazgatóhelyettese elmondta: mindig meghatottság járja át, ha az adácsi rendezvényre indul.

– Eddig minden évben részt vettem a találkozókon, ahonnan soha nem hiányzott a jó ügy szeretete, a szakmai aktivitás és a partnerek együttműködése – hangsúlyozta Kary József. – Az adácsi színjátszó találkozó az induláskor egy probléma megoldása volt, hiszen teret adott azoknak az amatőr művészeti csoportoknak a bemutatkozására, amelyek színházszerű előadásokat tartottak, előnyben részesítve a népszínműveket és komédiákat. Ám ezeknél a csoportoknál a produkciók létrehozása mellett jóval nagyobb előnyt élvezett a közösségalkotás. Az adácsi rendezvény immár több mint tíz éve megnyugvást és kiszámíthatóságot jelent az amatőr színjátszó fesztiválozóknak. Mindemellett napjainkban ritkaságnak számít még az is, hogy az itt bemutatott darabok valóban közönség előtt játszódnak. [caption id="" align="aligncenter" width="450"] A szilasligeti nyugdíjasok a rátóti csikótojás örökzöld történetét hozták Adácsra
[/caption]

Kary József – akinek eddigi támogatásáért ajándékot adott és köszönetett mondott Ócsai László, a település polgármestere – elmondta: az egri Bartakovics Béla Művelődési Központ jövőre egy kicsit eltávolodik az adácsi rendezvénytől. Habár változatlanul fontosnak tartják az amatőr színjátszás támogatását, az elkövetkezendő években már nem tudják úgy segíteni a találkozót, ahogy eddig tették.

Az Országos Falusi Színjátszó Találkozó nyitóestjén Borbáth Erika, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus főigazgatója is köszöntötte az egybegyűlteket, aki a rendezvény műhelytalálkozó jellegét, valamint közösségformáló és kapcsolatépítő szerepét domborította ki. Az országos találkozón pénteken és szombaton 13 amatőr színtársulat mutatkozik be, közülük többen már nem először vesznek részt a rendezvényen. Az idei fesztivál újdonsága, hogy a fellépők között immár nyugdíjasklub is szerepel, valamint új műfajként jelenik meg a népmese feldolgozás, az abszurd játék és a musical. A hagyományokhoz híven természetesen a színpadra lépő csoportokat idén is szakmai zsűri értékeli majd.

A program iránt érdeklődők péntek este 9 óráig látogathatnak el az adácsi művelődési házba, szombaton pedig délután fél háromtól kezdődnek az előadások. A találkozót szervező adácsi Veritas Színpad 19.30 órától mutatja be az Én és a kisöcsém című zenés vígjátékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!