Kultúra

2008.11.22. 10:01

Az iskolai divat határai

Az oktatási intézményekben tanulni kell, ez semmit sem változott az idők során. A körülmények azonban alaposan módosultak, ami a diákok ruházatán jól érzékelhető.

HEOL

Néhány évvel ezelőtt az iskolák szabályozhatták, hogy kell-e hordani köpenyt, s több intézményben még annak hosszát, esetleg színét is meghatározták. Ma már különleges esetnek számít, ha egy oktatási intézmény előírja az egyenruhát, a törvény szerint a gyermek abban megy iskolába, amiben akar. Ezzel a lehetőséggel az iskolások természetesen élnek is, már nem csak a középiskolások, hanem az általános iskolások többsége is feltűnő ruhákban jár.

A fiúknál divat a hosszú haj, a lányok pedig felnőtt nőket meghazudtoló kivágott viseletben jelennek meg a tanórákon. A pedagógusok többsége némi fenntartással fogadja ezt, véleményük szerint a túlságosan kivágott ruhák elvonják a többi diák figyelmét a tanulásról. Egy oktatási intézmény nem zárt világ, így elkerülhetetlen, hogy a külső hatások beszűrődjenek a falak közé, de azért muszáj megszűrni ezeket. Egy szakember véleménye szerint szabadon kell beszélni erről mind a gyerekekkel, mind pedig a szülőkkel. Elsősorban az utóbbiak feladata, hogy tudatosítsák az „élet szabályait” csemetéikkel.

A középiskolás korosztálynál persze még összetettebb a dolog. Itt az egyik lényeges feladat, hogy érzékeltessék a diákokkal: tudnia kell elválasztani egymástól a munkát és a szórakozást. Az iskola feladata, hogy e téren is felvilágosítsa a tanulókat. Az intézményen kívül viszont lényegében ízlésük szerint követhetik, sőt követik is a trendeket. Ha az öltözködésben nem is, a tanárok ellenvéleményében megegyezik a régi és mai oktatás: a diákok divatolnak, a pedagógusok „szabályoznak”.

Szerencsére azonban a gyerekek között is akadnak olyanok, akik látják a lényeget. A 17 esztendős Anita, aki egy gimnáziumban tanul, elmondta, hogy ő csak a hétvégi bulikra megy feltűnőbb ruhákban. – Tudni kell, hogy épp hová öltözködöm. Én is követem a divatot, mégsem volt még ebből összetűzésem egyik tanárommal sem. Az iskola nem divatbemutató, a hét végén viszont én is felveszem a miniszoknyát és kilakkozom a körmöm. Ennyi szerintem még belefér a fiatalos, de ízléses öltözködés kereteibe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!