Kultúra

2008.11.10. 08:17

Elkezdődtek a Diótörő próbái az egri színházban

Csajkovszkij: Diótörő című mesejátékát próbálja az egri Gárdonyi Géza Színház. A történet táncos feldolgozását Barta Dóra, Harangozó-díjas táncművész, érdemes művész rendezi.

HEOL

A Diótörő olyan táncjáték lesz, amelyben együtt jelenik meg a gyerekeknek szóló mesevilág a tánc és a próza nyelvén. 12 évesen táncoltam a Diótörőt az Operában és az Erkel Színházban. Életreszóló, meghatározó élmény volt, ezért valami hasonlót szeretnék megfogalmazni majd a mai gyerekeknek is – mondja a rendező.

A bemutató december 12-én lesz. Diótörő és Egérkirály meséje olyan világba vezet minket, melyet gyerekként ismerünk jól, ám felnőttként elveszítünk: a valóság a gyermek számára sokkal élőbb, lélekkel telibb, mint nekünk, felnőtteknek. A gyerekek nem tesznek különbséget emberek és tárgyak, emberek és állatok között: mindnek lelke van, sorsa, mind tud mesélni az életéről. Ez a csodálatos mese a gyerekeknek az ismerős, közeli, hétköznapi világot tárja fel, a felnőttek pedig újra elgondolkozhatnak: lehet, hogy egy konyhai eszköznek is vannak érzései? Itt minden életre kel, a karácsony amúgy is csillogó csodavilága újabb és újabb csodákat rejt.
És csodákat rejt maga az előadás: hiszen egy látványos, érzelmes és szórakoztató színpadi mesevilág minden kis néző számára a színház varázsát is felfedezteti. A valóság mögött/mellett létező másik valóság és, a színpad rabul ejtő másik dimenziója: ezt kínálja E. T. A. Hoffmann világhírű meséjének új adaptációja.

Címkék#színház
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!