Kultúra

2008.11.30. 12:35

Több száz katona osztozik az egri panellakáson

A nagy dán mesélő szerint az ólomkatonák rendíthetetlenek. Andersen huszonöt ilyen katonáról írt, az egri Kozári József viszont több száz figurát őriz a gyűjteményében, közülük nem egyet saját kezűleg készített.

Szilvás István

Ha a második világháború nagy ütközeteit nem is tudja felidézni rendíthetetlen katonáival, egy-egy szemben álló korabeli szovjet és német alakulatot gond nélkül harcrendbe tud állítani Kozári József. Hogy ólomba öntött magánhadserege tekintélyes létszámhiánnyal küzd, abban nagy szerepe van felesége olykor sokatmondó pillantásának, ami az északi lakótelepi panellakás szűkösségére figyelmezteti az egyébként békeszerető gyűjtőt.
– Valóban kevés a hely arra, hogy az ember maradéktalanul hódolhasson ennek a szenvedélyének – ismeri el az őszülő tanár, aki újkori történelmet tanít az Eszterházy Károly Főiskolán. – Ez viszont nem akadályoz meg abban, hogy nyugdíjaskoromban magam mellé ültessem majd az unokámat, s megcsináljuk neki Magyarország legnagyobb seregét.

A másfél éves Álmos ma még nem érdeklődik különösebben az ólomkatonák iránt, de ez csak idő kérdése, mint nagyapja esetében történt annak idején.
– Én sem ezzel kezdtem – mutat az asztalán álló Napóleon korabeli francia tiszt figurájára. – Vasesztergályos nagyapámnak jól felszerelt műhelye volt a pesterzsébeti ház udvarán, s amikor csak tehettem, ott lábatlankodtam körülötte. Ki kellett érdemelni nála, hogy a kezembe vehessek egy-egy féltett szerszámot. Az első alkotásomat egy kuglifából faragtam ki, olyan volt, amilyen, de az én hajóm volt.

A kezdetleges művet finomabb formák követték, ugyanis a ''60-as években már egészen jó keletnémet, cseh és lengyel repülőmodelleket lehetett kapni. Egymás után rakta össze a különböző típusú légi járműveket, s arra gondolt, hogy ennél csodálatosabbakat már nem is lehet elképzelni. Így volt ezzel egészen addig, amíg a kezébe nem került az olasz Italeri cég katalógusa, amiben álomszép dolgokat látott, csak éppen beszerezni nem tudta őket. Erre először a hetvenes évek elején nyílt lehetősége, amikor a felesége először kijutott Nyugatra.
– Bécsből hozott nekem egy első világháborús Fokker-modellt, amit háromszáz darabból lehetett összeállítani. A mai napig őrzöm ezt a mesés darabot. Később kiutazó ismerősöket kértem meg, hogy vegyenek meg nekem ezt-azt. A hazai típusok mellett ezekből építettem aztán harckocsikat, katonai terepjárókat.

S amikor Kozári József elnézegette harci járműveit, arra gondolt, hogy eredeti hátteret kellene varázsolni köréjük, ehhez pedig „emberek” is kellettek. Ezzel kezdődött aztán az „ólomkatonák” korszaka – itthon többnyire műanyagból készülteket lehetett kapni –, főként világháborús szovjet, amerikai, német figurákkal. Aztán eszébe jutott, hogy annak idején, pesti srác korában a Fehérvári úti piac melletti trafikban öt forintért egy 1848-as gyalogos, tízért pedig huszárfigurát vett, s azok is megvannak még.
– Bár nem az a kor a szakterületem, ennek ellenére érdekeltek az akkori események – adja a magyarázatát, hogy miért is állt rá a szabadságharc katonáit ábrázoló figurákra. – Azon túl, hogy gyönyörködtetőek, arra ösztönzik az embert, hogy utána is nézzen, melyik egységhez, csapattesthez tartoztak. S öröm volt itt-ott kiállítani is őket.

Ez főként akkor izgatta e szép hobbi szerelmesét, amikor maga is megformált már egy-egy figurát. Ehhez jó kézügyességre, nagy türelemre és alapos ismeretekre van szükség. Mert más színű egyenruhát viselt, másféle felszerelést tudhatott magáénak egy huszár és mást a szegedi honvéd zászlóalj tagja.
– Egyelőre még csak a levegőn gyorsan száradó gyurmával dolgozom. Az elnagyolt emberformát szikével faragom készre, majd apránként vésem bele az öltözet részeit. Ezután kerül fel rájuk a tölténytáska, a hátukra a borjú. Az első ólomfigurát a szakma mesterével, Bubán Péter segítségével készítettem el, de szeretném megtanulni az öntés technológiáját. Ehhez be kell majd szerezni a szükséges eszközöket, s természetesen megfelelő hely is kellene hozzá, mert ugye, a lakásban ezt már végképp nem csinálhatom . . .

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!